ИН4С

ИН4С портал

Западне малверзације: Мисле да би ЗСО отворили врата за признање Косова као државе

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI

Чињеница је да Запад и Приштина годинама условљавају Србију да призна Косово па тек онда да Срби добију ЗСО на КиМ. То се неће десити иако они траже модел по коме би нас ухватили у замку да на било који начин дамо траг признања, каже за Спутњик, политиколог Стевица Деђански.

После портпарола ЕУ Петера Стана, и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер објаснио је Србији да коначни исход нормализације односа Београда и Приштине треба да буде међусобно признање.

Покушавају да нас преваре

Истовремено, каже да Приштина треба да упути Уставном суду статут ЗСО који су јој предали представници Немачке, Француске, Италије и САД.
Да ли то Ховенијер покушава да истргује признање Косова од Србије у замену за статут ЗСО, који још не значи да ће ЗСО и бити формирана?
Спољнополитички аналитичар професор др Стевица Деђански каже да све што Запад ради ради са неком намером да нас превари да на било који начин прихватимо да признамо Косово.
„Да ли директно или индиректно, дакле било како – циљ је увек признање. Али тога једноставно нема, нити ће бити. С обзиром да тога нема Запад сада тражи модел да то уради иако је по том питању загарантован „статус кво“. Дакле, нема ничега без договора и уступака Србији,“ каже он.
Деђански напомиње да Запад то добро зна и зато сада покушава да на перфидан начин превари Србију да нешто прихвати замотано у обланде да би могли да тумаче као наше признање.
„И то је сад цела једна игра која траје годинама и која се сада појачава јер следи промена светске политике, надам се убрзо. Са завршетком руске војне операције у Украјини ствари ће се мало ресетовати па ћемо моћи да остваримо и неке наше циљеве,“ сматра Деђански.
Он додаје да на Западу знају врло добро да ми нисмо нимало политички наивни, да би могли да нас лако преведу „жедне преко воде“, пише Спутњик.

„Можда и не мисле да смо наивни али сад је битно да ми не направимо никакву грешку што би им дало адут. Дакле, наша стална реакција треба да буду преговори и истицање да се ми стриктно држимо међународног права и потписаних уговора,“ напомиње саговорник Спутњика.

Признање Косова став САД

Амерички амбасадор на Косову Џефри Ховенијер изјавио је да Сједињене Државе очекују од тзв. Владе Косова да предузме неке мере како би нацрт статута Заједнице српских општина упутила Уставном суду и истакао да су тај нацрт Косову и Србији предали представници Немачке, Француске, Италије и САД те да то није само низ идеја неке консултантске организације.
Он је рекао и да ће САД и ЕУ поштовати сваку одлуку Уставног суда, напомињући да нема потребе за предлогом тзв. косовског премијера Аљбина Куртија да специјални изасланик Европске уније Мирослав Лајчак упути нацрт Венецијанској комисији.
Ховенијер је подсетио је да су Приштина и Београд преузели обавезе које су правно обавезујуће, због чега се од обе стране очекује да испуне све обавезе, из Основног споразума и Анекса из Охрида али и да је став САД јасан и да верују да коначан исход нормализације односа треба да буде међусобно признање иако то није став обе стране, али је јасан став САД.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *