ИН4С

ИН4С портал

Руска војска добија антидрон „кишобран“: Систем за електронско ратовање „зонт“ у зони СВО

1 min read

Руски конструктори направили су систем за електронско ратовање који функционише по принципу куполе, под ознаком „зонт“ („кишобран“ у преводу са руског језика), који је способан да омета непријатељске дронове у радијусу од 500 метара.

Развој је покренут почетком године и то на захтев руских бораца из зоне СВО, који су представнике компаније обавестили о потреби стварања система за електронско ратовање за заштиту возила.

„Велика количина возила се испоручује јединицама на фронту, али према речима војника, без заштите од дронова она буду уништена у року од недељу дана“, рекао је представник компаније.

Како се наводи, у питању је систем за електронско ратовање намењен за борбу против дронова који изнад војних или цивилних објеката/возила ствара заштитну куполу, у којој долази до електромагнетног ометања првенствено малогабаритних ФПВ (First Person View) дронова. „Зонт“ је могуће инсталирати на мобилним и стационарним платформама.

„До сада, ниједан од ФПВ дронова коришћених током тестирања није успео да долети до ‘зонта'“, рекао је за „Известија“ главни дизајнер производа из компаније „Елиарс“.

У зависности од тога о каквом је дрону реч, губи се слика (на управљачкој станици) или управљачки канал, а понекад и једно и друго. Тестирали смо ‘зонт’ са борцима у Доњецку, у симулацији напада – флашу воде од три литра смо закачили на ФПВ дрон и покушали да је бацимо на ауто. На крају, ниједан од дронова које смо користили није могао да изврши задатак„, додаје он.

Према речима конструктора, у априлу 2024. производ је тестиран и на линији контакта, а потом је један систем испоручен војницима у зони СВО. Након добијања позитивних повратних информација, компанија је одлучила да покрене серијску производњу новог антидрон система.

Иначе, систем је тежак око 20 кг и ради у фреквентном опсегу од 0,4 ГХз до 5,8 ГХз.

Одлично решење за оклопна возила

Како је за руски лист објаснио војни експерт Јуриј Љамин, с обзиром на активну употребу ФПВ дронова, војници сада покушавају да инсталирају системе који функционишу по принципу куполе на тешку опрему – тенкове и друга оклопна возила.

„Када тенк крене у напад, наши војници треба да оборе што више беспилотних летелица које му се приближавају. Тада немате времена да бирате правац, што је неопходно када се користе систем за електронско ратовање који покривају узак простор“, нагласио је он и додао:

„Систем електронског ратовања који функционише по принципу куполепрекида све сигнале у свом домету, док они који раде само у уском снопу селективно погађају било који правац. Због тога војска системе ‘куполног типа’ понекад ставља на посебно возило које прати тенк или други оклопњак током напада“.

Сличан став дели и ветеран специјалиста за електронско ратовање Оружаних снага Русије Клим Дмитријев. Према његовим речима, у случају земуница и склоништа, може се проценити одакле долази непријатељски ФПВ дрон, тако да нема смисла зрачити позадински простор и ометати своје дронове системима куполног типа.

„Овај систем такође није релевантан за цивилне стационарне објекте, јер моћ њихове заштите мора бити већа. ‘Зонт’ је стога боље решење за мобилне објекте (возила) који могу да маневришу, окрећу се и прилазе ка непријатељу са предње, задње или бочне стране. Односно за оне објекте који очекују напад са свих страна“, рекао је он.

Поред тога, електронско ратовање мора да подразумева додатни систем за извиђање, јер се непријатељ стално креће и прелази на друге фреквенције, због чега је за даљи развој и унапређење неопходно учинити „зонт“ модуларним системом, сматра Дмитријев.

„То би створило опцију да се одређени модул замени различитим антенама. Јер ако се све ради на исти начин, док стигне до фронта систем ће бити превазиђен. По мом мишљењу, произвођачи би требало да обрате пажњу на то“, закључује ветеран руске војске.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *