ИН4С

ИН4С портал

„Црна Гора урадила далеко најмање за жртве голооточког терора“

За разлику од других држава, бивших југословенских република, Црна Гора је урадила далеко најмање за жртве голооточког терора. Србија, Хрватска и Словенија донијеле су законе којима је бившим политичким затвореницима омогућена рехабилитација и накнада штете њима и породицама. То се наводи у саопштењу које потписују Центар за суочавање с прошлошћу – Доцумента, из Загреба, и Акција за људска права (ХРА).

Те двије организације су на Голом отоку организовали комеморативно окупљање поводом 75. годишњице доласка првих затвореника у овај логор.

Како су казали, циљ окупљања јесте изражавање поштовања према хиљадама жртава психичке и физичке тортуре на Голом отоку, Св. Гргуру и другим логорима који су служили за преваспитавање политичких затвореника.

„Такође, желимо упозорити на значај суочавања са чињеницама о тим логорима у које су људи довођени без правичног суђења. Циљ је и подсјетити на важност заштите људских права на слободу мишљења, изражавања, на правично суђење и забрану тортуре, да се такве нељудске страхоте у државној режији више не би поновиле“, наводи се у саопштењу.

Комеморацији су присуствовали представници шест породица логораша из Црне Горе, предсједник хрватске Удруге Голи оток “Анте Земљар” Дарко Бавољак, историчар Бранимир Јанковић са Филозофског факултета у Загребу, директорице Доцументе и Акције за људска права, као и група младих учесника фотографске радионице у склопу европског пројекта „(Не)видљиви трагови”. Учесници окупљања поручили су да Голи оток треба претворити у острво сјећања, образовања и образовног туризма, примјереног том мјесту.

Како подсјећају, Голи оток је од 1949. до 1956. године био логор за стварне и наводне присталице Стаљина. Затвореници су слати у логор без правичног суђења, често само на основу сумњи, без икаквих стварних доказа. Услови у логору били су нехумани. Логораши су се суочавали са бруталним психофизичким насиљем, са жеђи, глади и болестима. Процјењује се да је на Голом отоку умрло најмање 300 особа.

“Овдје су људи пролазили кроз шпалире. Овдје су преживјели тортуру. Овдје су жене и мушкарци доживјели насиље од својих другова и другарица. Данас смо ту из Хрватске, Црне Горе, Италије, Њемачке и Грчке. Ово је мјесто сјећања за све нас из постјугословенских земаља, али и из Европе. Ово је мјесто које је одавно постало мјесто учења. Желимо памтити њихово страдање али и рећи НЕ сваком политичком насиљу. Желимо рећи НЕ сваком страдању”, казала је водитељица Доцументе Весна Тершелич.

Доцумента поново упозорава како комплекс у којем су затварани политички противници тадашњег режима већ деценијама пропада. Срамотно је, наводе, да Голи оток и Свети Гргур још нису заштићени као важан дио културне баштине, не само Републике Хрватске већ и свијета. Одлука о превентивној заштити од стране Управе за заштиту културне баштине, Конзерваторског одјела у Ријеци, донесена је 2016. године.

Позивају Управу и Министарство културе и медија на објаву информације што се то, ако је ишта, од 2016. године предузело ради сталне заштите затворског комплекса.

“Данас с овог тужног мјеста гдје је прије 75 година стигла прва група кажњеника, Удруга Голи оток “Анте Земљар” жели послати поруку свима онима који желе ово мјесто претворити у културу заборава, да нам је свима задатак учинити ово мјесто културом сјећања, како бисмо покушали зацијелити ране прошлости и могли стварати здравију садашњост и будућност без утега прошлости”, казао је Дарко Бавољак, предсједник Удруге.

По повратку са Голог отока, бивши затвореници праћени су и, најчешће, нијесу могли да се запосле или напредују у каријери, а њихове породице су, како наводе у саопштењу, тим искуством остајале трајно обиљежене. Међу процјењених 13.100 затвореника, преко 3000 је било из Црне Горе, што је пропорцијално био далеко највећи број затвореника, у односу на број становника.

Отац Миодрага Иличковића, бившег судије Уставног суда и посланика у Скупштини Црне Горе, ухапшен је као помоћник министра Владе Црне Горе и провео је три године у “Петровој рупи”. Његов стриц је двије године био у “Великој жици”.

“Породица на Цетињу била је прогањана, кажњавана и затварана. По повратку са Голог отока, отац двије године није имао право на плату. Тек касније добио је право на посао и нормалан живот. Оно што мислим да је важно јесте чињеница да су они изашли с Отока као усправни људи. Овдје, својим друговима, кажњеницима, нијесу чинили ништа ружно. Велика је ствар што на нас нијесу пренијели мржњу, имајући у виду све што су преживјели, што од нас нијесу направили мрзитеље”, нагласио је Иличковић.

У саопштењу Доцументе и ХРА кажу да је за разлику од других држава, бивших југословенских република, Црна Гора урадила далеко најмање за жртве голооточког терора. Србија, Хрватска и Словенија донијеле су законе којима је бившим политичким затвореницима омогућена рехабилитација и накнада штете њима и породицама. Тако је Словенија 2003. године голооточанима понудила 6.300 еура за сваку годину проведену на отоку, а Хрватска и Србија око седам еура по дану проведеном на Голом отоку.

Извршна директорица Акције за људска права, Теа Горјанц Прелевић казала је да нико није заслужио мучења која су голооточани трпјели и третман на такозваној слободи када су се вратили кућама.

“Ми смо данас ту да подсјетимо какве су злочине у стању људи чинити једни другима. Данас смо овдје због њих 13.000 који су прошли страшна кршења забране тортуре, кршење права на правично суђење, кршења права на слободу. Сјећамо се посебно и 3.300 логораша из Црне Горе који су овдје били. Истовремено, Црна Гора једина нема Закон о рехабилитацији и обештећењу жртава голооточког терора и за то се још увијек боримо”, рекла је Горјанц Прелевић.

ХРА подсјећа да претходне власти нијесу прихватиле иницијативу за доношење Закона о рехабилитацији и обештећењу жртава политичког прогона – затвореника и затвореница Голог отока, Светог Гргура и других затвора, чиме голооточке жртве и њихове породице и даље остају обесправљене.

Апелују на Владу Црне Горе и посланице и посланике да поново размотре хитну потребу за доношењем закона о рехабилитацији и обештећењу голооточких жртава, да би још малобројне живе жртве Голог отока и потомци преминулих добили сатисфакцију коју заслужују.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *