ИН4С

ИН4С портал

Паре за здравство пребацују за плате у мисијама

1 min read

Влади Црне Горе упућен је предлог да се 101.599 евра из буџета планираног за Министарство здравља, преусмјери за зараде и остале трошкове на Министарство иностраних послова.

Средства се преусмјеравају за трошкове дипломатско-конзуларних представништва при Европској унији, за период од 1. јануара до 31. децембра 2024. године.

Поменута буџетска средства била су планирана за Програм заштите, очувања и унапређења здравља, Програм развој и подршка систему здравства и активности из стратегије раног развоја дјетета, као и друге трошкове Министарства здравља. Неке од буџетских ставки која су обухваћена овим преусмјеравањем су и стручни и оперативни послови Министарства здравља, као и трошкови администрације, међу којима и закуп објекта.

Како се наводи у документу, који је достављен Влади Црне Горе, овај трансфер намијењен за потрошачку јединици Министарства иностраних послова и то за Програм координација и спровођење политике у области вањских послова, потпрограм рад дипломатских и конзуларних представништава, као и њихове активности. Ради се о трошковима за зараде – 48.434 евра, порез на зараде и доприносе на терет запосленог (7.067 и 1.453), потом за доприносе за терет послодавца, административни материјал, расходи за енергију, службена путовања, комуникационе и банкарске услуге, закуп објеката, осигурање, продужено осигурање супружника.

– Сходно потписаном Споразуму између Министарства здравља и Министарства вањских послова о упућивању запосленог на рад у Мисији Црне Горе при Европској унији, са сједиштем у Бриселу, наопходно је извршити преусмјеравање средстава с потрошачке јединице Министарство здраља, на потрошачку јединицу Министарство вањских послова у циљу обезбјеђења средстава за зараду и остале трошкове које именованом припадају за вријеме рада у дипломатско-конзуларном представништву за период од О1.01. до 31.12.2024. године, чланом 45 став 1 Закона о буџету и фискалној одговорности (,,СИ. лист ЦГ“, бр. 20/14,56/14, … 125/23), дефинисано је да Влада може између потрошачких јединица вршити преусмјеравање средстава утврђених законом о буџету државе у висини до 10 одсто од укупно планираних средстава потрошачке јединице, наводи се у предлогу достављеном Влади.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *