ИН4С

ИН4С портал

Код Крњака одржана комеморација за 380 српских жртава 83 године након злочина

У Ивановић Јарку код Крњака одржана је комеморација за 380 недужних српских цивилних жртава усташког масакра, 83 године након злочина.
Парастос жртвама служио је карловачки парох Душан Живанић, положени су бројни венци и упаљене свеће.

Присутни су минутом ћутања одали почаст жртвама, а комеморација је започела интонирањем „На Кордуну гроб до гроба“, коју су извели чланови крњачког пододбора Српског културног друштва Просвјета.

„Када чујемо шта се овде догађало, лако се могу препознати неке политике и изјаве актуелних представника садашње власти“, рекао је заменик жупана Карловачке жупаније из редова српске националне мањине Дејан Михајловић. Битно је, казао је, да на оваквим местима буде што више младих како би видели да су људи страдали само зато што су били Срби.

„На подручју Кордуна до Другог светског рата живело је много више од 90.000 људи. У рату је од усташа и фашиста погинуло око 400 Хрвата и преко 30.000 Срба. Страдало је преко 6000 деце до 12 година старости. То је дефинитивно била геноцидна политика. Проводила се над Србима у Хрватској с намером да нестану заједно са Јеврејима и Ромима. Злочини су били толико грозни да су Италијани морали извршити реокупацију територија под контролом усташа“, навео је Михајловић на јучерашњој комеморацији, преноси портал хрватског недељника Новости.

Осврнуо се и на усташке поздраве и истакао да „много тога личи на НДХ, а службена негирања тих тенденција су више него смешна“.
Два дана пре Ивановић Јарка, у Садиловцу, на граници са БиХ, одржана је такође комеморација за 600 Срба тога дела Кордуна, страдалих 31. јула 1942. године, преноси Танјуг.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *