ИН4С

ИН4С портал

Пижурица: Нико неће зауставити увећање плата у Црној Гори

1 min read

Фото: ПЕС

Биће увећане и плате и пензије и животни стандард. Нема препрека за ову Владу која доказује да може и више и боље од свих до сада, казао је посланик Покрета Европа сад Милош Пижурица.

Инфлација у Црној Гори од 2020. до 2024. је просјечна у односу и на регион, развијеније и мање развијене земље ЕУ, казао је.

– У условима глобалне инфлације и економске кризе, имамо повећање плата и пензија у Црној Гори, што је незабиљежено и у региону и ЕУ – истакао је Пижурица.

Колико само треба да је неко уплашен за политички опстанак па да управо они који су сматрали да је за живот у Црној Гори довољно 222 еура сада замјерају колико ће износити повећања на плате. Значи, плате ће бити повећане – не смањене, као што су управо ови „душебрижници“ радили преко 30 година, казао је Пижурица.

Додаје да остају само испразне приче које демантују свакодневно, искључиво резултатима, ликвидном државном касом, суфицитом, инвестицијама и унапријеђеним животним стандардом.

– Реализујемо до краја програм Европа Сад 2 и као куле од карата падају у воду злонамјерне прогнозе да ће доћи до Грчког сценарија, дешава се све супротно од тога – казао је.

Нема увећања ПДВ-а или било којег другог намета, а на штету нашег народа, додао је.

– Зато није ни чудо да су овакве прогнозе давали људи који су повећавали ПДВ са 17 на 19% само да би вратили „буразерски“ договор Ђукановић – Дерипаска. Тако су и 2018. године наставили још јачим темпома и са 19 повећали ПДВ на 21% и без имало бриге о грађанима – смањили плате за 6% и врхунац свега, уз све то, повећали су цијену струје – навео је Пижурица.

Очекивана је оволика љутња и огорчење, разноразне инсинуације, неистине, вапаји, како би зауставили темељне економске реформе. Губе механизме уцјена и страховладе, разноразних манипулација и свега што су радили, јер не знају за било који други начин пуњења буџета осим да завуку руку у џеп грађана. Никада више таква Влада, никада више Црна Гора на ивици одрживости и сиромаштва, казао је.

Подсјетио је да је, минимална нето зарада у периоду 2024, у односу на 2020. годину порасла 102,7% (са 222€ на 450€), док је инфлација у овом периоду кумулативно порасла 31,4%. То значи да је минимална нето зарада порасла за 54,2% више од инфлације.

У исто вријеме, како је појаснио, минимална пензија је порасла 206,1%, са 147€ на 450€, што значи да је минимална пензија порасла 132,9% више у односу на раст инфлације за период 2024/2020. Суфицит буџета доказује колико је бесмислена теза опозиције о угрожености јавних финансија.

– Наша Влада чини све што је у њеној моћи да ублажи посљедице инфлације. Ограничавамо марже на основне животне намирнице у трговинским ланцима, како бисмо смањили цијене и олакшали терет нашим грађанима. Радимо на томе да привучемо стране трговинске ланце како би створили здравију конкуренцију и спријечили потенцијално олигополистичко формирање цијена – наводи Пижурица.

Зато, како је казао, Фискална стратегија није и не може бити узрок инфлације у Црној Гори. Нити је инфлација расла због имплементације програма ЕС1 нити ће расти због импелментације програма ЕС2.

– Желим да поставим једноставно питање свима који ово инсинуирају, да ли би смањењем плата трговачки ланци смањили цијене у својим објектима – упитао је Пижурица.

Будућност Црне Горе видимо у економском благостању и нико нас не може зауставити да дођемо до тог циља.Европа Сад 2 – вријеме је, поручио је.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *