ИН4С

ИН4С портал

Курти тужи читаву Владу

1 min read

Артан Курти

Артан Курти је најавио подношење кривичних пријава против Владе, прије свега против премијера Милојка Спајића и генералног секретара након што је јуче поново смијењен са функције генералног инспектора АНБ-а.

Он је у изјави за “Дан” појаснио да је Управни суд мериторно одлучио у спору пуне јурисдикције, те да је у образложењу јасно наведено да предлог предсједника Владе о његовом разрјешењу више не постоји.

“Од тог момента, с обзиром да је пресуда Управног суда по аутоматизму правоснажна и извршна, на снагу ступа и моје рјешење о именовању”, каже Курти, појашњавајући да нијесу потребне одлуке о његовом поновном именовању јер он наставља мандат.

Како је Влада, како је додао, извела маневар, поднијеће кривичне пријаве.

“Влада ни формално није испоштовала пресуду Уравног суда. Поднијећу кривичну пријаву за злоупотребу службеног положаја против предсједника Владе и генералног секретара, али и против осталих чланова Владе. Такође, због неизвршавање пресуде, поднијећу пријаву против генералног секретара Владе””, најавио је Курти у изјави за “Дан”.

Најавио је и да ће предати тужбу због, како каже, незаконитог именовања Бурића, јер, сходно законским прописима, корисник права на старосну пензију не може да заснива радни однос у државном органу. Курти тврди да се Влада одлучила на овакав потез јер су свјесни да има сазнања о бројним незаконитостима у АНБ-у, о чему ће, како најављује, прије или касније и говорити.

Он је први пут разријешен 9. новембра прошле године, а Управни суд је 3. априла поништио то рјешење, да би га Влада поново смијенила 18. априла. Средином јуна, Управни суд је одлучио у спору пуне јурисдикције на начин да је тужбу усвојио и поништио рјешење о разрјешењу генералног инспектора у АНБ-у од 18. априла 2024. године.

“Дужност тужене, нормирана одредбом члана 56 Закона о управном спору, након доношења одлуке суда којом је поништено њено рјешење не исцрпљује се у поштовању рока, прописаног ставом 2 цитираног члана за доношење новог рјешења, већ се иста односи првенствено на обавезу поштовања правног схватања и примједби на које је указано пресудом суда. У поновном поступку, поступајући супротно својој законској обавези, тужена доноси истовјетну одлуку, уз пуку констатацију да је рјешење донијето у поступку извршења пресуде У.бр. 16614/2023 од 4. марта 2024. године, иако је рјешење захваћено истим повредама процесног права и засновано на погрешно и непотпуно утврђеном чињеничном стању”, указале су судије Управног суда.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *