ИН4С

ИН4С портал

Милатовић вратио два закона парламенту на поновно одлучивање

Јаков Милатовић, предсједник Црне Горе

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић прогласио је шест закона, а два је вратио Скупштини на поновно одлучивање, саопштили су из његовог кабинета.

Како су навели, Милатовић је вратио парламенту на поновно одлучивање Закон о измјенама и допунама Закона о инспекцијском надзору, као и Закон о измјенама и допунама Закона којима су прописане одредбе о инспекцијском надзору.

Милатовић је прогласио Закон о измјенама и допуни Закона о раду, Закон о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Закон о попису пољопривреде за 2024. годину.

Он је прогласио и Закон о потврђивању уговора између влада Црне Горе и Луксембурга о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину и спречавању пореске евазије и избјегавања, Закон о измјенама и допуни Закона о међународној и привременој заштити странаца, као и Закон о шумама.

Како је саопштено, у односу на Закон о шумама, узевши у обзир широк спектар овлашћења која се дају новоформираном предузећу које ће њима газдовати, Милатовић је указао на важност добре имплементације и доброг управљања како би се умањили ризици потенцијалне злоупотребе тог предузећа у политичке стврхе и у циљу партијског запошљавања.

Наглашено је да је потребно да тим предузећем управљају стручне особе како би оно радило на рационалном коришћењу и очувању значајног шумског богатства државе, чиме би прелазак са досадашњег концесионог модела на нови модел државног предузећа дао жељене резултате.

Из кабинета Милатовића рекли су да је он вратио на поновно одлучивање законске акте којима се гаси Управа за инспекцијске послове, а инспекције враћају у састав ресорних министарстава.

Милатовић је, у образложењу одлуке, навео да је такво рјешење потребно још једном сагледати, са аспекта потребе да се осигура висок степен професионалности и непристрасности инспектора у вршењу инспекцијског надзора.

– Имајући у виду чињеницу да ће највећи број инспекција, сходно усвојеном рјешењу, организационо бити позициониран у оквиру министарстава надлежних за поједине управне области и да су министри несумњиво политички изабрана лица, постоји висок степен ризика од додатне политизације тог изузетно важног сегмента рада државне управе – стоји у образложењу упућеном парламенту.

Наводи се да би се, примјеном усвојеног концепта, о жалбама на рјешења која су донесена у поступку вршења инспекцијског надзора одлучивало унутар истог државног органа – министарства, чиме се доводи у питање двостепеност поступка.

Милатовић је истакао да је било нужно осигурати квалитетну партиципацију заинтересоване јавности у припреми предметних закона, у складу са прописима који уређују поступак спровођења јавне расправе у припреми јавних политика.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *