ИН4С

ИН4С портал

Радоњићу одређен притвор до почетка суђења: Товари кокаина глисерима допремани на теретне бродове

1 min read

МУП РС

Држављанину Црне Горе Милошу Радоњићу (34), који је крајем јула изручен Сједињеним Америчким Државама (САД) из Италије како би се суочио са оптужбама да је организовао међународни шверц више тона кокаина, према писању тамошњих медија, одређен је притвор до почетка суђења. Радоњић је негирао кривицу.

Пема судским поднесцима, Радоњић је био високорангирани члан транснационалне организације за шверц дроге која је користила комерцијалне теретне бродове, укључујући и неке регистроване за испоруку робе у САД, за транспорт тона кокаина из Јужне Америке у Европу за нарко-картеле на Балкану.

„Кавчанин“ изручен из Хрватске

– Чланови посаде брода свјесно су учествовали у наводној трговини дрогом – наводи се у судским документима.

Радоњић је у октобру прошле године ухапшен у Трсту по међународној потјерници, а америчке власти терете га за координирање, планирање и транспорт пошиљки кокаина из Јужне Америке у Европу.

Јаке и сталне везе са Црном Гором

Образлажући због чега је неопходно да Радоњић остане у притвору, из Министарства правде САД су навели да је окривљени држављанин Црне Горе без легалног имиграционог статуса у Сједињеним Државама.

– Окривљени је држављанин и становник Црне Горе који је ухапшен по доласку у Италију. Он нема породичне везе са Сједињеним Државама, нити било какву другу значајну везу са Сједињеним Државама. Има јаке и сталне везе са Црном Гором, гдје и живи. С обзиром на непостојање било какве везе са Сједињеним Државама и његове широке везе са Црном Гором, то представља значајан ризик од бјекства. На примјер, оптужени би се могао вратити у своју матичну државу Црну Гору, која неће изручити своје држављане – навели су у образложењу.

– Радоњић је италијанским властима рекао да он није особа коју траже, већ да се ради о хомонимији. Након што је одобрио његово хапшење, Апелациони суд у Трсту је спровео неопходне провјере чији су резултати оповргли тврдње црногорског скипера – објавили су медији у Италији, наводећи да је Радоњић ухапшен у хотелу у Трсту у којем је био смјештен.

Према информацијама објављеним у италијанским медијима, Радоњићеви отисци прстију одговарају онима до којих се дошло током истраге, а број његовог пасоша одговара оном који је добијен од САД, као и његов број телефона.

Међународни налог за хапшење Радоњића издале су САД 15. септембра прошле године.

Софистицирано знање о поморским пловилима

Према списима предмета, Радоњић је својим саучесницима послао три фотографије како би им објаснио начин и руту којом су брзи чамци који су превозили кокаин са обала Еквадора и Колумбије морали да се приближе броду како би брзи чамци избјегли детекцију бродског радара и стигли до бродске дизалице да утоваре дрогу.

– Радоњић је својим саучесницима пружио и географске координате по сату гдје се очекивало да ће се брод налазити, како би се брзи чамци могли приближити, док је брод наставио своју руту без успоравања, заустављања или одступања. Укратко, ови докази показују да је Радоњић играо кључну улогу у координацији комуникације и логистичких разматрања међу различитим члановима групе који су планирали и покушали да утоваре значајне пошиљке кокаина на комерцијални брод. Он је био саставни дио планова ове организације, а користио је и показао софистицирано знање о поморским пловилима – навели су из Министарства правде САД.

Према оптужници и судским поднесцима, Радоњић је комуницирао и координирао са више саучесника у организовању кријумчарења више тона пошиљки кокаина из Јужне Америке на Балкан и даље. Радоњић је, наводно, организовао три одвојена покушаја, уз асистенцију корумпираног члана посаде на комерцијалном теретном броду, да се у Еквадору и код обала Колумбије утовари контејнерски брод са више од 2.500 килограма кокаина.

Како је за Си-Ен-Ен рекао портпарол Савезног суда, Радоњић се прошлог понедјељка изјаснио да није крив.

Судија за прекршаје Шерил Полак утврдила је да постоји опасност да се Радоњић да у бјекство и одредила му притвор до почетка суђења. Његово следеће појављивање пред судом заказано је за 26. август.

Америчке власти су саопштиле да су Радоњић и други договорили да користе глисере за ноћну доставу дроге теретним бродовима на отвореном мору у близини Колумбије и Еквадора.

– Ово хапшење и успјешно изручење је лекција да отворено море није ничија земља и да смо посвећени томе да оне који крше закон приведемо правди – рекао је Бреон Пис, амерички тужилац за Источни округ Њујорка.

Да је Радоњић изручен Америци, уз похвалу за изведену акцију и сарадњу, потврдили су и Иван Ј. Арвело, главни специјални агент Министарства за унутрашњу безбједност САД, и Дејвид Скот, специјални агент ФБИ.

Министарство правде САД затражило је након изручења одређивање притвора за Радоњића.

– Радоњића су 6. октобра 2023. године ухапсиле италијанске власти на захтјев САД, у складу са налогом за хапшење. Влада је 14. новембра 2023. поднијела захтјев италијанским властима за изручење оптуженог. Након поступка екстрадиције у Италији, италијанско Министарство правде одобрило је захтјев Сједињених Држава и Италија је изручила окривљеног Сједињеним Државама – наводи се у документу Министарства правде САД, пренио је портал РТЦГ.

Даље се наводи да је спроведена опсежна федерална истрага о међународним криминалним активностима.

– Да би се физички убацио кокаин на брод, завјереници су планирали да користе бродске дизалице. Када је кокаин био на броду, чланови посаде би га сакрили. Ова сложена операција ослањала се на то да оптужени и његови саучесници имају приступ бродској посади, рути, манифесту, позиционирању у реалном времену и подацима о геолокацији – навели су из Министарства правде САД.

Приложен је и дио шифроване електронске комуникације између Радоњића и његових наводних саучесника.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *