ИН4С

ИН4С портал

Хоће ли бити продужен рок за замену возачких дозвола на Косову

Фото: Спутњик

Рок за замену српских возачких дозвола за возачке дозволе такозваног Косова, који истиче 23. августа највероватније ће бити продужен. Запад преко привремене приштинске управе спроводи политику потпуног укидања присуства Србије у њеној јужној покрајини. Замена возачких дозвола је део тог плана – замена возачких дозвола су само део тог плана.

Имајући у виду како су рокови продужавани и у случајевима замене регистарских таблица и других исправа, проблем са заменом возачких дозвола биће решаван на сличан начин, сматра професор Универзитета „Унион Никола Тесла“ др Ратомир Антоновић.

„Оно што до сада можемо да видимо, модалитет је јасан – увек се налазило неко компромисно решење“, каже он.

Према његовим речима, продужење рока је неминовно.

„Ми још увек немамо ниједно спремно решење. За сада је једино извесно да ће се рокови продужавати, мењати, кориговати. Тако је било и по питању таблица, тако је било и по питању личних исправа. Верујем да ће исти случај бити и сада“, истиче Антоновић.

Запад преко Приштине загорчава живот Србима

За др Александра Лукића са Института за политичке студије, замена српских возачких дозвола возачким дозволама такозваног Косова, само је део слагалице притисака којима Запад жели да, преко привремене приштинске администрације, у потпуности избрише било какво присуство Србије на Косову и Метохији.

И он, како каже, верује да ће рок за замену возачких дозвола бити продужен.

„Било је много разних рокова. Уколико се пружи отпор томе и људи масовно одбију да то ураде, нема другог начина него да се рок продужи. Не може се деловати против масовности, не може се похапсити или казнити цео народ. Казнама се може деловати уколико мањи број људи не поштује. Уколико народ масовно одбије да се повинује таквим одлукама, онда је неминовно да се рокови продуже и да се преговара“, напомиње Лукић.

Преговарати са Вашингтоном, а не са Приштином

Према његовим речима, Србија би случај замене возачких дозвола требало да расправи, не са Приштином, већ са Вашингтоном, који, како сматра, вуче све конце. Најбоље би било добити на времену и сачекати промену администрације у Вашингтону након председничких избора, тако да би одлагање рока за замену дозвола било најбоље пролонгирати до јануара идуће године.

Одлуку о обавези замене српских возачких дозвола, које су издале полицијске управе Србије измештене са Косова и Метохије донело је приштинско министарство унутрашњих послова маја ове године, тачније, конверзија је омогућена од 9. маја. Испрва је рок за замену дозвола био до 9. августа, али је након тога продужен до 23. августа. До 8. августа, према речима министра унутрашњих послова тзв. Косова Џељаја Свечље, за замену дозвола пријавило се нешто више од 5500 грађана, преноси Спутњик.

Приштина је позвала све грађане који поседују српску возачку дозволу да поднесу захтев за „званичну возачку дозволу Републике Косово“ путем електронског обрасца за пријаву на сајту или да захтев поднесу и физички.

За грађане који би радили физички било је потребно да поседују личну карту тзв. Косова, као и лекарско уверење које су издале приштинске власти. Возачке дозволе које за градове на Косову издаје Србија користе углавном припадници српске заједнице, док их режим Аљбина Куртија сматра илегалним документима.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *