ИН4С

ИН4С портал

Општине траже дио прихода од игара на срећу и интернета

илустрација

У циљу унапређења и заштите финансијске одрживости локалних самоуправа, Заједница општина Црне Горе (ЗОЦГ) упутила је Скупштини амандмане на два закона које ће посланици разматрати на пленуму 30. августа. Ријеч је о измјенама Закона о порезу на доходак физичких лица и закона о отпису камате на доспјеле пореске обавезе.

Како истичу из ЗОЦГ амандманом на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак физичких лица ЗОЦГ жели да обезбиједи да се утврђени проценат цјелокупног прихода државе по овом основу уступа локалним самоуправама, укључујући и дио из проширења пореског обухвата, који се новим законским рјешењем предвиђа.

Додају да предлог закона, наиме, предвиђа проширење обухвата пореза утврђивањем два нова прихода – од интернета и видео игара, као и од игара на срећу, с тим да све наплаћено по тој основи иде искључиво у државни буџет.

Усвајањем амандмана Заједнице општине, омогућило би се да локалне самоуправе добију дио и од ових прихода на исти начин и по истом кључу по којем добијају од прихода по основу пореза на доходак физичких лица оствареног по другим основама.

“Да подсјетимо, Закон о финансирању локалне самоуправе као системски закон, предвидио је да од ових прихода општинама приморског и средишњег региона иде 40 одсто, општинама сјеверног региона 89 одсто, и 11 одсто да иде у Егализациони фонд. Предлогом закона о отпису камате на доспјеле пореске обавезе утврђује се право на отпис камате пореском обвезнику који има евидентиран порески дуг и који га измири у законом утвђеном року, као и пореском дужнику чији је порески дуг репрограмиран у складу са Законом о репрограму пореског потраживања и Уредбом о условима за одлагање наплате пореских и непореских потраживања”, саопштила је генерална секретарка Заједнице општина Мишела Манојловић.

Имајући у виду, додају, да је Законом о репрограму пореског потраживања изричито искључена могућност репрограма пореских обавеза општина, као и да овим Предлогом закона о отпису камате на доспјеле пореске обавезе нису дефинисана права локалних самоуправа, Заједница општина закључује дас у оне доведене у неповољнији положај у односу на остале пореске обвезнике, будући да не постоји могућност отписа камате на њихове доспјеле пореске дугове ни по једном основу.

“Зато је предложен амандман којим се општине, односно њихова привредна друштва и установе доводе у равноправан положај са свим осталим пореским обвезницима по питању права на отпис камата. Његово усвајање би значајно допринијело побољшању финансијског стања општина и сторио би се правни основ за уговорно регулисање отписа камата под истим условима као и за остале пореске обвезнике “, наводи се у образложењу амандмана које потписује генерална секретарка Заједнице општина Мишела Манојловић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *