ИН4С

ИН4С портал

Кнежевић: Тужилаштво најзад почело да ради; Абазовић: Најважнији датум у историји; Милатовић: Данас слободнији и безбједнији

1 min read

Фото: Александра Дубак Јованчевић

Црна Гора је, четири године након 30. августа 2020. године, слободнија и безбједнија држава, оцијенио је предсједник државе Јаков Милатовић, наводећи да је тај датум суштински важан јер је направљен први корак ка демократској транзицији власти. Лидер ДНП-а Милан Кнежевић поручио је да је најважније што је након 30. августа створено тужилаштво које је почело да ради. Према ријечима предсједника ГП УРА Дритана Абазовића, данашњи датум је најважнији у историји Црне Горе.

Они су говорили на панел дискусији „30. август – четири године касније“, који је организовало Друштво за истраживање политике и политичке теорије.

Милатовић је том приликом рекао да је Црна Гора од 1878. до 2020. године имала суштински четири режима, за које је заједнички квази-ауторитарни начин владања.

„У том смислу 30. август је суштински важан, јер је то био први корак ка једној демократској транзицији власти, која је била насушно потребна Црној Гори“, рекао је Милатовић.

Како је казао, транзиција власти почела је 30. августа побједом на парламентарним ибзорима, настављена је кроз подгоричке изборе у окторбу 2022. године, а окончана предсједничким изборима прошле године.

Милатовић је навео да је то каква је Црна Гора данас након те транзиције, питање за људе који су сада на власти.

„Црна Гора је данас дефинитивно слободнија и безбједнија“, рекао је Милатовић.

Он је казао да је Црна Гора 30. августа у демократском смислу почела да учи да хода

„Мислим да смо били превише оптимистични да ћемо прео ноћи проходати, ови изазови са којима се данас суочавамо мислим да су управо учење ходања. У демократском смислу још нијесмо проходали“, истакао је Милатовић.

Абазовић: 30. август најважнији датум у историји Црне Горе

Данашњи датум је најважнији датум у историји Црне Горе јер се власт промијенила, казао је посланик и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић. Он је говорио на догађају који је организовало Друштво за истраживање политике и политичке теорије на тему „30. август – четири године касније“.

„Највеца тековина је да је суверенитет побиједио. Најважнија ствар тога дана није шта је било већ да је суверинитет у рукама грађана. 30.август је разбио политичке монополе у Црној Гори. Сада сваки наредни избори неце бити историјски. То је нешто што се дешава једном, закашњело али сада учимо демократске кораке. Много је изазова, али данашња Црна Гора је боља него што је била прије 30. августа, али и гора него што ће бити“, казао је Абазовић.

Он је навео да у нашој држави до 30. августа није постојао нормалан политички зивот. Унапријед се, каже, знао побједник.

„То је промјена у нашим главама, промјена перцепције политике“, навео је Абазовић.

Кнежевић: Послије 30. августа имамо смјењивост власти

Предсједник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић рекао је да је тридесетоавгустовска власт формирана у манастирима, а да је након тога добијена Влада која је надуже трајала у оставци.

„Оно што је добро јесте да послије 30. августа имамо смјењивост власти као један љековити процес, који би требало да Црну Гору уведе као прву државу у Европску унију (ЕУ)“, казао је Кнежевић.

Он је казао да је Италија једна од најозбиљнијих и најразвијенијих европских држава, иако је имала много избора и смјена власти.

„Зато не бих имао ништа против да будемо као Италија, имамо мафију, политичаре мафијаше и сада треба да радимо на стандарду“, рекао је Кнежевић.

Он је казао да је заједно са Абазовићем најзаслужнији зато што је добијено ново тужилаштво.

„Успјели смо да створимо тужилаштво које је најзад почело да ради“, рекао је Кнежевић.

Он је поручио да се нада да ће осам година 30. августа Црна Гора обиљежити као чланица ЕУ.

Корисна појава је и да су се људи ослободили приликом изборног изјашњавања. Сада каже раде транспарентно и без оптерећења.

„Нема куповине личних карата. То је релаксирало политички амбијент и као последицу имамо трећи владу“, навео је Кнежевић.

„42. Влада формално изабрана у парламенту, али суштински у Острогу“

Кнежевић је казао да је 42. Влада формално изабрана у парламенту, али суштински бирана у Острогу, те да сви министри из те Владе треба да држе слику преминулог митрополита Амфилохија.

„Ту мистификацију гдје је извршна гдје законодавна власт, треба почети и завршити у Острогу..“, рекао је лидер ДНП-а.

Поручио је предсједнику државе Јакову Милатовићу да није гласао за пад Владе у којој је он био министар.

„Понављам да не отварамо даљу причу. Милатовићу, ја сам очекивао да као демократа не будете изабрани за министра јер нисте бирани. Ми у Скупштини нисмо гласали ни за пад ваше владе ни Дританове владе. Нисмо хтјели да створимо ни промил могућности да се ДПС врати на власт“, навео је он.

Казао је и да је све вријеме политичког дјелованја био грађанин па онда Србин.

„Али сам осјећао потребу да се побуним против наратива против православних Срба. Имао сам нагласнију српску политику. Не сматрам да је Црна Гора више моја него ваша. Ја сам једини који сам гласао за зајендичку Црну Гору“, рекао је он, наводећи да је Србија његова друга кућа.

„Тамо се осјећам као у Црној Гори. Треба интезивно развијати добре односе са регионом, посебно са Србијом. Ако неко мисли да ће у ЕУ интеграцијама наметнути да ми је ближи Вашингтон од Београда, Београд ми је најближи“, додао је Кнежевић, преноси РТЦГ.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Кнежевић: Тужилаштво најзад почело да ради; Абазовић: Најважнији датум у историји; Милатовић: Данас слободнији и безбједнији

  1. A sto velis za knezevica,jeli ponosan na ove cetiri godine ,,oslobodjenja,,.je li ispunio ono sto obeca.prvo povlacenje priznanja kosova .oni i dalje vladaju ,primaju,i uzivaju u stanovima po povoljnim uslovima ili kucsma ko je proda stan.

    4
    4
  2. Овај Милатовић да има имало образа одбио би да учествује на овим панелу. Он буквално никаквих заслуга нема за рушење Миловог режима.
    Напротив, преко подгоричких избора има задатак да их врати на власт, што је и сам својом изјавом од прије пар дана потврдио.

    17
    3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *