ИН4С

ИН4С портал

Спајић представио пројекат Булевара Војислављевића, вриједност радова 14,5 милиона евра

1 min read

Премијер Милојко Спајић

Предсједник Владе Милојко Спајић представио је данас на конференцији за медије, представио пројекат изградње Булевара Војислављевића , са четири саобраћајне траке дужине 3.2 километра. Уз премијера, пројекат су представили и министар финансија Новица Вуковић и директор Управе за саобраћај Радомир Вуксановић.

Премијер је рекао да је Булевар Војислављевића врло важан пројекат, који ће значајно унаприједити саобраћајну инфраструктуру у Главном граду. Тендер за изградњу биће расписан сјутра.

Вуксановић је прецизирао да је вриједност пројекта 14,5 милиона еура и да ће се изградити булевар од кружног тога на Забјелу до моста преко ријеке Мораче, ка магистрали према Даниловграду. Он је изразио задовљство што ће коначно бити ријешен проблем овог “уског грла” у главном граду.

Вуковић је рекао да се ради о пројектима који могу да буду кандидовани за капитални буџет. Он је изразио наду да ће бити још пројеката који могу да унаприједе инфраструктуру.

Раније су градоначелница Подгорице Оливера Ињац и директор Управе за саобраћај Радомир Вуксановић потписали су Споразум о суфинансирању радова за реконструкцију Улице Војислављевића у подгоричком насељу Забјело. Ријеч је о саобраћајници дужине 3,2 км, од кружне раскрснице у Улици 4. јула до моста преко ријеке Мораче.

Вуксановић је рекао да ће парлалелно са изградњом булевара са четири траке бити ријешено и питање садашњег моста на Морачи, гдје се сада саобраћај слива.

Од ЕК 100 милиона за инфраструктурне пројекте

Спајић је рекао да смо од Европске комисије већ добили сто милиона еура, које можемо да користимо за инфраструктурне пројекте. Казао је да се морају поштовати стриктне процедуре.

Пројектом је планирано проширење Улице Војислављевића и биће булеварског типа, са четири саобраћајне траке дужине 3.2 километра. Све би требало да буде завршено за 18 мјесеци.

Вуксановић је рекао да се нада да ће комисија која буде процјењивала имовину гдје ће се градити понудити фер цијену власницима, и да ће локално становништво имати разумијевања за важност пројекта. Изразио је наду да ће све глатко проћи.

„Да све оно што је фер, буде урађено како треба“, рекао је Вуксановић.

Спајић је рекао да су имали раније ситуацију у мјесту Краље код Андријевице, гдје су протестовали због трасе ауто-пута.

„Нова пракса, коју доноси 44. Влада, јесте да се са локалном самоуправом активно тражи рјешење. Увијек ће бити незадивољних, али мислимо да јавни интерес ипак предоваладава и тиме ћемо се водити“, истакао је Спајић.

Радници и грађани могу слободно да протестују

Одговарајући на питања новинара, премијер је рекао да радници и грађани који то желе, могу слободно да протестују. Он је рекао да долази до блокаде саобраћајница, али да је држава јасно ставила до знања да се закон мора поштовати.

Вуковић је рекао да је Закон о развојној банци врло важан, али и усклађен са правилима ЕУ. Он је рекао да је проблематизовано коришћење депозита, али да је прецизирано да то питање треба ријешити на начин на који је Централна банка то већ урадила.

„Нема сметњи да се тај закон опет усвоји у парламенту“, рекао је Вуковић, коментаришући тај закон, који је шеф државе Јаков Милатовић раније вратио парламенту на поновно одлучивање.

Спајић је додао да Европска комисија није указала да има неусклађености. Он је рекао да је у питању квалитетан законски текст.

„Треба почети да се што прије ради. Знате ли колико људи чека повољне кредите, за добре пројекте. Комерацијалне банке имају свој интерес, ми то разумијемо али држава свакако има свој интерес а привреда Црне Горе чека овај закон предуго. Све добронамјерне критике ћемо саслушати“, повукао је премијер.

Ако се закон усвоји, није забрањено да се касније мијења.

„Уколико је потребно, биће измјена, али мислим да је крајње вријеме да добијемо једну овакву институцију“, рекао је Спајић.

Вуковић је рекао да ће Анђела Јакшић Стојановић, министарка просвјете, ускоро информисати јавност о повећању зарада у просвјети.

Надокнадићемо штету насталу кју грозницом

Спајић је рекао да ће због кју грознице свима који су остали без грла штета бити надокнађена. Казао је да ће све друге детаље саопштити Министарство пољопривреде.

Премијер је напоменуо да Министарство просвјете нема никакве везе са евентуалним боравком наставника и дјеце у Србији, током прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

„На ваннаставне активности, и гдје ко проводи слободно вријеме, не можемо утицати“, рекао је премијер.

Осврћући се на ново устројство инспекцијских послова, он је рекао да се нада озбиљном помаку, и већој ефикасности јавне управе. Најавио је да ће о томе детаљније говорити министар јавне управе.

Како је рекао, инспекцијски надзор је врло важан, јер законом се може нешто предвидјети али инспекција мора да спроведе притисак, контролише несавјесне послодавце и обезбиједи поштовање прописа.

„Управо је зато реформа инспекцијске службе врло важна“, рекао је Спајић.

Он је поновио да нема простора за злоупотребе, те да је у контексту Европа сад 2 програма обавеза послодаваца јасно предвиђена законом.

(РТЦГ)
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *