ИН4С

ИН4С портал

Ивановић и Штајнер: Црна Гора предњачи у европским интеграцијама и највише је напредовала на реформском путу

Фото: Влада ЦГ

Црна Гора предњачи у европским интеграцијама и највише је напредовала на реформском путу, саопштено је у разговору потпредсједника црногорске Владе за вањске и европске послове Филипа Ивановића и амбасадора Аустрије у Подгорици Кристијана Штајнера.

Ивановић је, како је саопштено из његовог кабинета, честитао Штајнеру ступање на дужност и додао да је увјерен да ће пријатељски и партнерски односи између Црне Горе и Аустрије бити додатно унапријеђени током његовог мандата.

Он је нагласио да је подршке Аустрије значајна у очувању фокуса ЕУ на Западни Балкан и захвалио.

Ивановић је захвалио на дипломатским иницијативама које је Аустрија покренула у том правцу, укључујући Групу пријатеља Западног Балкана.

„Он је истакао заслуге министра за европске и вањске послове Аустрије Александера Шаленберга, за његову изнимну посвећеност и допринос развоју односа између наше двије државе“, каже се у саопштењу.

Ивановић је информисао Штајнера о намјери Црне Горе да затвори сва преговарачка поглавља до краја мандата ове Владе.

Штајнер је истакао да је интеграција земаља Западног Балкана у ЕУ приоритет аустријске вањске политике.

Он је нагласио да „постепена интеграција“ представља добар механизам за постизање тог циља и изразио спремност Аустрије да пружи експертску подршку Црној Гори у имплементацији Плана раста ЕУ.

Штајнер је казао да снажно подржава напоре Црне Горе, наводећи да је потребно очувати тренутни моментум и политичку стабилност.

„На састанку је констатована одлична и садржајна сарадњу Црне Горе и Аустрије у областима одбране и унутрашњих послова, а указано је и на важност даљег снажења партнерства у доменима правде, здравства и туризма“, каже се у саопштењу.

Ивановић је казао да је задовољан досадашњим аустријским директним инвестицијама.

Он је нагласио да постоји интересовање за интензивирање сарадње између Агенције за инвестиције Црне Горе и Адвантаге Аустриа.

Штајнер је рекао да су реформски процеси у области владавине права и борбе против корупције кључни за привлачење инвестиција и обећао стручну помоћ Аустрије у различитим доменима.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *