ИН4С

ИН4С портал

Милатовић: Митрополит Амфилохије заслужује споменик

1 min read

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић саопштио је вечерас да некадашњи митрополит црногорско-приморски Амфилохије заслужује споменик.

„Сматрам да је митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије важна личност наше скорије историје. То је човјек који има моје поштовање. Сматрам свакако да као такав заслужује споменик али не бих улазио у детаље који се тичу техничких ствари. Мислим да је апсолутно природно да тај споменик буде као и сваки други у Црној Гори, направљен у складу са законом. Ја сам сигуран да ће се надлежни органи постарати да то тако и буде али мислим да бројни грађани дијеле моје мишљење“, рекао је Милатовић у емисији „Из(Нова)“ на телевизији Нова М.

Министарство културе и медија (МКМ) обратиће се Влади Црне Горе са предлогом за давање сагласности Општини Беране за постављање спомен-обиљежја некадашњем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

То је Вијестима казала министарка Тамара Вујовић, истичући да МКМ не може дати сагласност за подизање споменика личности од чије смрти није прошло 20 година, на основу Закона о спомен-обиљежјима.

Министарство ће се обратити Влади са предлогом да дају сагласност за подизање споменика Амфилохију
Претходно је одбијен захтјев за подизање споменика Амфилохију који је Министарству упутила Општина Беране.

Тим поводом реаговала је Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве (СПЦ), истичући да је „Рјешење број 13-082/24-276/6 којим се одбија Захтјев и Допуна претходне сагласности Владе незаконито, јер не садржи довољне разлоге, а дати разлози су произвољни и контрадикторни, нажалост, једним дијелом и малициозни“.

Вујовић је то Рјешење ставила ван снаге, казала је Вијестима, усљед пропуста тог ресора, закључује се у одговору…

Милатовић: Сједница Савјета за одбрану и безбједност биће у догледном року, када је закажем

Сједница Савјета за одбрану и безбједност биће одржана у догледном року, када је ја закажем, саопштио је предсједник Црне Горе Јаков Милатовић.

Милатовић је, гостујући на телевизији Нова М, рекао да Савјет за Владу Црне Горе “у овом тренутку сигурно није оно што је Скупштина”.

“Нећу дозволити да се Влада према Савјету за одбрану и безбједност понаша онако како се понаша према Скупштини, док сам ја предсједник Црне Горе и предсједавајући Савјетом”, казао је Милатовић.

На питање да ли ће сједница бити у петак или наредне седмице, одговорио је да ће бити када је закаже.

“Сједница се на тај начин не заказује, већ на другачији начин. Била је прије десет дана и свакако да ће бити у догледном року, онда када је закажем”, навео је Милатовић.

Између осталог, рекао је да док је предсједник неће дозволити да се “опет политика увуче у војне редове”.

Подсјетимо, предсједник Владе Милојко Спајић затражио је да се сједница Савјета за одбрану и безбједност закаже за петак у 14.30 часова.

Министар одбране Драган Краповић раније данас упутио је предсједнику Црне Горе и предсједавајућем Савјета Јакову Милатовићу допис за хитно сазивање сједнице врховне команде, “ради доношења неопходних одлука”.

У првом реду, навео је Краповић, сједницу треба заказати ради разрјешења дужности актуелног начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадног генерала Зорана Лазаревића, како би се тиме омогућило именовање новог.

“Са тим у вези, подсјећам Вас да сам, као одговоран човјек и министар, предложио официра који би требало да замијени бригадног генерала Зорана Лазаревића на дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе”, навео је Краповић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

4 thoughts on “Милатовић: Митрополит Амфилохије заслужује споменик

  1. Сјећамо се како је поглавник љубио крст у Ђедовој руци. Свакодневно показујеш ко си и што си, само једна обична „ЗАМЈЕНА*.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *