ИН4С

ИН4С портал

Вујовић упутила Влади предлог за подизање споменика митрополиту Амфилохију

1 min read

Тамара Вујовић

Министарка културе и медија Тамара Вујовић упутила је Предлог за давање претходне сагласности за подизање спомен-обиљежја преминулом митрополиту црногорско приморском Амфилохију.

Вујовић је поручила да су митрополитово име и дјело препознати изван граница наше земље, чиме је допринио јачању угледа Црне Горе у свијету.

– Посвећен духовном и интелектуалном развоју, оставио је трајно насљеђе и допринос уклесан у историју Црне Горе, као примјер мудрости и просвијећености – додала је она.

Према њеним ријечима, као духовни ауторитет митрополит Амфилохије је успјешно усклађивао савремени поглед на свијет са традиционалним вриједностима, чиме је помогао Црној Гори да се лакше прилагоди изазовима новог доба, а при том остане вјеран својим духовним коријенима.

Кроз свој рад повезао је Црну Гору са свјетском интелектуалном елитом, тиме доприносећи не само културној већ и дипломатској афирмацији наше земље. Живот и дјело митрополита Амфилохија, остаће трајна духовна заоставштина, јер се кроз њу препознаје снага знања и универзалних људских вриједности које треба да чине основ сваког друштва и државе – закључила је Вујовић.

Подсјетимо, првобитно је Министарство културе и медија одбило захтјев Општине Беране да буде подигнут споменик митрополиту Амфилохију. Након тога су реаговали из Епархије будимљанско-никшићке, оцјењујући да је аргументација за одбијање тог захтјева климава и порозна, те примјер малициозне бирократије.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Вујовић упутила Влади предлог за подизање споменика митрополиту Амфилохију

  1. Tamara, radi zaborava te u potpunosti podrzavam. Ali „etiam“ ne zaboravi nas intelekualno malo uzvisenije koji znamo njegov Ego i da se sve nije dogodilo bas slucajno. Litije su prosle, ali su tragovi duboki i dualno kauzalni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *