ИН4С

ИН4С портал

Боровинић Бојовић: Европски пут подразумијева снажнији глас жена

1 min read

Предсједница Скупштине Главног града Јелена Боровинић Бојовић борави на Форуму родне равноправности, који је организован у оквиру Берлинског процеса 2024, а на позив њемачког Министарства за економску сарадњу и развој.

Тема овогодишњег Форума родне равноправности била је Феминистичка развојна политика – приступ за убрзање ЕУ интеграције Западног Балкана, који је отворила Швења Шулце, савезна министарка за економску сарадњу и развој.

– У протеклих годину дана, допринијела сам укључивању жена у процесе доношења одлука, храбрила сам и подржавала жене кроз различите модалитете дјеловања. С циљем осигурања стабилности и напретка у нашем друштву, у Скупштини Главног града формирали смо Женски клуб, који је по први пут окупио одборнице из различитих партија. Такође, иницирала сам у сарадњи са Заједницом општина и Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори организацију међународне конференције „Женске квоте – пут до једнакости,“ која је окупила регионалне експерте и експерткиње, са циљем покретања дијалога о нужности увођења прописане квоте од 40 посто у изборни закон. Када говоримо о родној равноправности, уочавамо неколико важних проблема- женама је чешће ограничен приступ лидерским позицијама, политици и економској моћи, а њихова изложеност говору мржње је већа. Свјесна сам да, као жена која предсједава Скупштином Главног града, имам посебну одговорност да допринесем остварењу резултата не само пројектованих у националним стратегијама и локалним акционим плановима, већ и оних ширих, друштвених, који се директно тичу жена и њиховог напретка – рекла је Боровинић Бојовић током панела који се тицао укључивања жена у процесе доношења одлука.

Она наводи да су постигнути резултати у овој области залог за бољу будућност.

– Зато сам са великим интересовањем пратила досадашње панеле и вјерујем у квалитетан допринос свих присутних дискусији и формулацији препорука о томе како заједнички радити на унапрјеђењу родне равноправности у оквиру Берлинског процеса, јер је то од кључне важности за стабилност и будућност нашег друштва – каже Боровинић Бојовић.

Форум окупља посланике, министре, представнике агенција за родну равноправност, градоначелнике и чланове цивилног друштва из шест земаља Западног Балкана. Такође, њему присуствују и представници регионалних организација и Европске уније. Главни циљ Форума о родној равноправности је израда препорука за унапређење родне равноправности и интеграцији родно сензитивних питања у Берлински процес кроз заједнички рад.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *