ИН4С

ИН4С портал

Спајић: Црна Гора је спремна да испуни циљеве из Плана раста и тако успјешно заврши финалну фазу преговора

Фото: Влада ЦГ

Црна Гора је спремна да испуни циљеве из Плана раста и тако успјешно заврши финалну фазу преговора и постане прва сљедећа чланица Европске уније (ЕУ), поручио је предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић након радног ручка, који је за лидере Западног Балкана организовала предсједница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен.

Из Владе је саопштено да чињеница да је састанак организован већ на старту новог мандата Урсуле фон дер Лајен, јасно показује да политика проширења остаје на врху агенде, те да је то предсједница ЕК саопштила и након састанка, уз поруку да је земљама региона мјесто у ЕУ и да ће се на томе посебно радити.

У саопштењу се додаје да „план раста, који се заснива на финансијској подршци на основу испуњених реформи, доноси земљама Западног Балкана фонд од шест милијарди еура, али још већи бенефит је приступање јединственом европском тржишту“.

„Имали смо изузетно пријатељски састанак са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и лидерима земаља Западног Балкана. Овдје нема конкуренције, али је истакнуто да је Црна Гора направила значајне резултате и да може бити примјер свима. Реформска агенда за нас ће бити од највеће важности у наредном периоду, зато што се главни циљ Плана раста потпуно поклапа са нашим настојањем да унаприједимо стандард грађана. Кроз овај инструмент Европске комисије економски раст Црне Горе и земаља региона требало би да буде удвостручен, што ће убрзати економску конвергенцију Западног Балкана и приближавање земљама Европске уније и најважније унаприједити стандард И квалитет живота наших грађана“, рекао је Спајић након састанка.

У саопштењу Владе се наводи да је Црна Гора прва од држава региона која је припремила своју Реформску агенду и да је прва овај свеобухватни и амбициозни документ доставила Европској комисији, која га је како пише у саопштењу од самог старта оцијенила најзрелијим.

„Веома одговорно смо приступили креирању агенде, како би на прави начин искористили све бенефите и подстицаје, које овај инструмент нуди. Након редовних консултација са Европском комисијом дошло се до коначне Реформске агенде, коју ћемо усвојити на наредној сједници Владе, тако да будемо спремни да одмах кренемо у реформе И направимо одлучујући корак ка пуноправном чланству у ЕУ, што је сан велике већине наших грађана. Црна Гора жели да 2028. постане 28. чланица. Морамо да задржимо интензиван темпо рада и да наставимо да имплементирамо све реформе“, казао је Спајић.

Спајић је закључио да је Црна Гора у савршеној позицији да буде прва сљедећа чланица ЕУ, јер има изузетну динамику на ЕУ путу, посвећена је регионалној сарадњи, потпуно усклађена са вањском и безбједносном политиком ЕУ И кредибилан је члан НАТО.

„На састанку се разговарало и о посјети Урсуле фон дер Лајен Црној Гори и региону у најскоријем року“, закључује се у саопштењу Владе.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *