ИН4С

ИН4С портал

Препоруке за читање из Књижаре Со

У данашњем издању Препорука за читање, рубрике коју Ин4с 20 година уређује у сарадњи с херцегновском Књижаром Со, чућемо препоруке за књиге из жанрова праве или лијепе књижевности, популарне књижевности, популарне науке, историје и књига за дјецу.

Пазимо…

У новом роману Дејана Стојиљковића Серафим пратимо Немању Лукића од тренутка када је у међуратном Београду прихватио нови идентитет. Читаоци ће сазнати како је Немања први пут срео Мустафу Голубића и чиме је тачно задужио нашег нобеловца Ива Андрића. Његов ангажман у британској обавјештајној служби одвешће га чак на Исланд, гдје ће се суочити са тајнама времена и простора, све док се опет не појави у Србији, у вријеме епидемије вариоле вере. Издавач је Лагуна.

Ко је Вернон Тродон? Вернон Тродон је бивши продавац плоча који остаје без своје радње услед појаве модерних технологија и економске кризе. Завршава на социјалној помоћи и вријеме проводи сам у свом стану, сурфујући по нету и слушајући музику, све док му у неком тренутку не укину помоћ и не заврши на улици. Од тог тренутка започиње прави ролеркостер догађаја који ће Вернона провести кроз најневјероватније догађаје и суочити га са ликовима из свих слојева француског друштва. Ово је и оштра критика која кроз сатиру и мрачан хумор приказује модерну Француску која је толико конфронтирана изнутра да се налази на ивици експлозије. Роман Вернон Тродон издала је Боока.

Ја сам писац истине књига је која представља антологију кратке приче. За 25 година рада издавачке куће Лом објављено је на десетине кратких прича, око 400 приповијетки, од којих се у овом избору нашло двадесет. Издање Ја сам писац истине осим што представља неке од најважњих аутора, могло би да буде инспирација младим писцима који још увијек траже свој пут у књижевности. Унутар страница ове књиге очекују нас приче таквих величина као што су Фанте. Селинџер, Буковски, Џојс, Хамсун, Мопасан, Карвер, Сингер, Орвел, Чехов, Шаламов, Довлатов, Кафка, Хармс, Бернхард, Борхес и друри. Издавач је Лом.

Све што је мушкарац Дејвода Солоја састоји се од девет прича о девет мушкараца у различитом животном добу – од надобудног гимназијалца до бившег војника из радничке класе, од руског олигарха који размишља о самоубиству до остарјелог британског дипломате. Сваки од њих је на путу, далеко од куће, и покушава да схвати шта значи бити жив, овдје и сада. Како ова узнемирујуће али неријетко и урнебесно комична књига одмиче, протагониста сваког поглавља старији је од претходног. Аутор Дејвид Солој, изузетни мајстор новог реализма, привидно неповезане наративе спаја у генијалан и иновативан роман и читаоце наводи на питање шта заправо значи бити мушкарац у Европи у 21. вијеку. Издавач је Боока.

Недавни напредак у медицини и технологији проширио је наше разумијевање старења на читаво животињско царство и оснажио безвремену човекову потрагу за извором младости. Ипак, упркос томе што савремени људи данас живе дуже него икада раније, широка јавност није била упозната с тим шта је све заиста могуће – до сада. У свом живахном, ентузијастичном делу Бесмртност мале медузе Никлас Брендборг открива запањујуће приче из свијета природе и људи, и упознавање нас са незамисливим трајањем живота неких биљака и животиња. Издавач је Дерета.

Оксфордска историја ислама књига је коју је приредио Џон Л. Еспозито и која представља свеобухватан приказ друге по величини и прве по брзини ширења религије на свијету. Еспозито је окупио 16 водећих стручњака, муслимана и немуслимана, који су пружали приказ поријекла и историје развоја ислама. Књига обухвата поглавља о преисламском арапском свијету, причу о Мухамеду и његовим сљедбеницима и развоју исламске религије и културе, све до утицаја ислама на дањашњи свијет. Писана за широку читалачку публику, али интересантна и за стручњаке ова књига нуди оно што је данас најбоље у овој области. Издвавач је Цлио.

Пчелица Љубица тражи нови дом наслов је велике, лијепо илустроване сликовнице. Пчелица Љубица живи на ливади поред шуме. Заједно са другим пчелама лети од цвијета до цвијета и тражи полен. Али једнога дана тешке машине уништиле су шуму и ливаду. Љубица мора да потражи нови дом и кртеће на узбудљиво и неизвијесно путовање. Илустрације су рађене с много љубави и до детаља нас упознају са животом пчела. Мали и велики читаоци ће сазнати како могу да помогну пчелама – драгоцјеним бићима. Издавач је Пчелица.

*

На крају подсјећамо да се на фејсбук страници Књижаре Со могу прочитати све издавачке информације и фрешке књижарске новитаде.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *