ИН4С

ИН4С портал

Потписан уговор: Два милиона евра за реконструкцију КЦЦГ и болница у Бијелом Пољу и Цетињу

1 min read

????????????????????????????????????

Министар здравља Војислав Шимун потписао је данас Уговор о додјели бесповратних средстава у вриједности од два милиона евра са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), за реконструкцију Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ), Опште болнице Бијело Поље и Опште болнице на Цетињу, у циљу унапређења енергетске ефикасности ових објеката, саопштено је из Министарства здравља (МЗД).

„За потребе Министарства здравља ЕБРД је израдила и студију изводљивости за овај пројекат, те додатно опредијелила милион евра за консултантску подршку у припреми тендера, извођења и надзора радова“, истиче се у саопштењу МЗД.

Из тог Владиног ресора су додали да је министар финансија Новица Вуковић 28. јуна ове године потписао уговор о кредиту са ЕБРД за потребе финансирање Пројекта реконструкције јавних здравствених установа.

„Укупни инвестициони трошак реновирања болница укључених у инвестициони програм износи 12.000.000 при чему је КЦЦГ опредијељен износ од 7.084.533 евра, Општој болници Цетиње 1.377.958 евра и Општој болници Бијело Поље 2.783.802 евра“, пише у саопштењу.

Шимун је казао да је ово изузетно важан пројекат за црногорско здравство, имајући у виду старост здравствене инфраструктуре у Црној Гори.

Он је изразио захвалност представницима ЕБРД на реализацији кредитног аранжмана у износу од 15 милиона евра, намијењених за финансирање овог пројекта.

„Један од стратешких циљева министарства којим руководим, јесу управо нови капитални пројекти и обнова постојећих здравстевних установа, па смо тако поред реализације програма МЕЕП 1 и 2, уврстили и овај пројекат. Посебно ме радује што су овим пројектом обухваћени Клинички центар Црне Горе, као кровна институција нашег здравства,са улагањем од око седам милиона еура, али и Општа болница Данило Први, на Цетињу, као болница са најдужом традицијом у Црној Гори, са процијењеном вриједношћу од готово 1,4 милиона евра и Општа болница Бијело Поље, за које су опредијељена преостала средства преко 2,7 милиона евра. Осим очигледног бенефита у домену уштеде енергије, јако је важно истаћи да ћемо реконструкцијом ових болница добити побољшање услова рада за здравствене раднике, као и комфорнији и сигурнији боравак за наше пацијенте“, навео је Шимун.

Он је нагласио да је то што је ЕБРД обезбиједила три милиона евра гранта за студије изводљивости и потребе трошкова за експерте који раде на овом пројекту, знак повјерења и добре сарадње Министарства здравља са овом угледном европском институцијом.

Ремон Закарија, шеф канцеларије ЕБРД-а за Црну Гору је рекао да су задовољни што потписују овај споразум о гранту у оквиру Програма енергетске ефикасности ЕУ за регион, који означава први пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама у Црној Гори, подржан од стране ЕБРД-а.

„Очекује се да ће овај пројекат отворити пут за даља улагања ЕБРД-а у јавне зграде, од чега ће користи имати и грађани и животна средина. Кроз побољшање енергетске ефикасности и одрживости, реновације ће унаприједити инфраструктуру болница, побољшати квалитет ваздуха у затвореним просторијама и повећати ниво удобности, кључне факторе за здравствене установе“, казао је Закарија.

Шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Ингве Енгстром, поздравио је инвестицију која ће допринијети бољем квалитету здравственог система и Зеленој агенди.

„Радујемо се континуираној и амбициозној агенди Црне Горе у областима обновљивих извора енергије и енергетској ефикасности у јавним зградама, предвиђеној у ЕУ Реформској агенди за Црну Гору, а у складу са циљевима таласа реновирања ЕУ“, изјавио је Енгстром.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *