ИН4С

ИН4С портал

Крше и сопствена правила чим спомену Русе и Србе: Руски дом прецизно сецира и руши пропаганду Н1

1 min read

фото: Д. Јевремовић

Недавно „истраживање“ портала „Н1“, „ексклузивног информативног партнера“ америчког канала „Си-Ен-Ен“ још је један пример ниског нивоа професионализма и чињенице да се западна штампа не либи да крши сопствена правила када извештава о „лошим момцима“ попут Руса и Срба.

Ово поручују из Руског дома у Београду поводом чланка на поменутом порталу под називом „Ко су „гости“ Руског дома: Мало културе, много више пропаганде“.

Коментаришући текст у коме их је Н1 назвао установом са „пропагандном делатношћу“, Руски дом поручује да се аутор текста није ни потрудио да проучи чиме се то бави ова установа културе, као и да у тексту постоје невероватни пропусти попут навода да је „патријарх Иринеј“ наводно прошле године у том простору наградио познату српску и црногорску певачицу Даницу Црногорчевић. Иако је реч заправо о патријарху Порфирију.

„Очигледно аутори и уредници Н1 нису упућени ко је на челу Српске православне цркве, или им баш није битно“, наводе из Руског дома.

Будући да ауторки текста, Неди Вуловић Обрадовић, између осталог није јасно интересовање ове установе за НАТО агресију над Србијом 1999. године, из Руског дома подсетили су је да постоји „једна наука, зове се историја“.

„Она се вашем западном руководству, из јасних разлога, нимало не свиђа, зато што је много страшних злочина и крајње срамотних дела која су током историје учинили и још увек чине према бројним народима, а уз вашу помоћ исту ту историју покушавају с таквим заносом да препишу, претворе у фантастику са капетанима Америка у главној улози, или само избришу и забораве, као да се ништа није десило. Руски центар за науку и културу, разуме се, организује научне историјске манифестације, где руски и српски историчари деле мишљења о многим упечатљивим догађајима из заједничке прошлости, те, наравно, не заобилазе ни кључни догађај из светске историје с краја 20. века – злочиначко бомбардовање Југославије од стране земаља НАТО-а 1999. године“, наводи се.

Тај догађај је, додају, постао прави потрес не само за Србију већ и за Русију, што је „последично многе у нашој земљи побудило да преиспитају свој поглед на ‘западне вредности“.

„Гледајући бомбе како падају на мирни Београд, већина нас је схватила шта нас чека у будућности и да нам се таква будућност не допада. Зато је то и наша, руска тема“, истичу у Руском дому.

Русија је како наводе, захвална Србима на томе што им је жртва српског отворила очи о свету.

„Ове примере узајамне пожртвованости у српско-руским односима проналазимо кроз векове. Српски генерали и официри борили су се против Наполеона у саставу руске армије 1812. године. Руски добровољци у се борили и гинули за слободу Србије у српско-турском рату 1876. године. Руси су ушли у Први светски рат да би спасили Србију 1914. године. У априлу 1941. године Срби су одложили продор нациста за три месеца, што је, вероватно, спасило Москву. Срби су чинили основу јединог реалног у целој Европи покрета отпора против нациста током тешких година од 1941. до 1943, а онда су хиљаде Руса дале животе за ослобођење српске земље 1944. године… Овакве примере можемо наводити и наводити. То је иначе и смисао познате пароле ‘Руси и Срби, браћа заувек’… Нисмо сигурни да вам је све уопште јасно, али добро, можда ћете се случајно замислити, можда се нешто унутар вас затрепери“, наводе из Руског дома, одакле критикују и избор саговорника портала.

Од свих познавалаца Русије, ауторка је, кажу, сматрала, да је најадекватнији избор Петар Никитин, за кога из Руског дома кажу да је сензационалистички проукрајински активиста вашарског типа, добро познат у уским круговима тзв. „нове“ емиграције пре свега због низа скандала, који се везују за његову делатност и приватан живот. Изјаве Срећка Ђурића, дипломате у пензији, „још једног редовног госта чланака прозападних портала о ‘подмуклом руском утицају’ током последњих година, дипломатски ћемо прескочити“, додали су.

Установа која је само 2023. године организовала готово 400 манифестација и пројеката најразличитијих формата, у којима је учествовало не само на хиљаде Срба, већ и стотине овдашњих Руса, захвалила је ауторки текста што је рекламирала њихову делатност: курсеве руског и српског језика, бесплатне студије у Русији, емисије Бошка Козарског о Русији на каналу „Балкан трип“, као и велике манифестације са учешћем високих званица, укључујући патријарха Порфирија и председника Александра Вучића.

„Разумемо да то туњави незналица Петер Никитин, а ни Ви, не знате, да су, рецимо, певачица Пелагеја, пијаниста Борис Березовски, писац Јевгениј Водоласкин и глумац Милош Биковић заправо веома позната имена у Русији. Лепо сте и истакли да Руски дом није одлазио из Србије ни током НАТО бомбардовања. У праву сте и кад кажете да је Даница Црногорчевић, ‘мајка петоро деце’ и ‘супруга свештеника’, ‘оличење традиционалних породичних вредности’ Русије, мада сте погрешили број деце Данице – још увек их је четворо. Разумемо да Вама и другим Вашим саборцима у несрећи из прозападних медија на српском језику можда треба да попуните истањен буџет после летњег распуста, и зато ваша лакомислена заједница из године у годину нагло обраћа пажњу на Руски дом и то баш у септембру“, додали су из Руског дома.

Из ове установе културе додају да остављају простор и за могућност да је ауторка текста „у дубини душе ипак русофил“.

„Одлучили смо да Вама и Вашем главном уреднику поклонимо тематске значке Руског дома израђене поводом 1999. године, на пример ‘Моника, стисни зубе’ и сличне, у знак сећања на најмање јасну и ‘најопаснију’ серију манифестација Руског дома“, закључили су из Руског дома.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *