ИН4С

ИН4С портал

Украјина добија аустралијске „абрамсе“: Да ли ће Канбера Кијеву испоручити расходоване тенкове?

1 min read

Украјински војници би ускоро могли да бити опремљени расходованим аустралијским тенковима „абрамс“, будући да влада ове земље са Бајденовом администрацијом ради на плану да их пошаље на бојно поље, пише „Сиднеј морнинг хералд“.

Како се наводи, ово би значило да, након што се раније чинило да је искључила могућност испоруке тенкова Украјини, Влада Аустралије ипак разматра њен захтев и са САД ради на томе да би се испорука остварила.

Један од војних званичника, придружио се позивима Аустралији да достави своје старе тенкове Украјини, рекавши да је збуњен зашто одлука о њиховом слању још није донета.

Према писању аустралијског листа, расходовање „абрамса“ – који никада нису коришћени у борби и који се од овог месеца замењују новим моделима – у јулу довело је до неодлучности око тога да ли их треба оставити у складишту, претопити их или испоручити Украјини.

„Сиднеј морнинг хералд“ подсећа и да је украјинско-аустралијска заједница била љута зато што расходована војна опрема аустралијске војске, укључујући патролна возила и десантне чамце, послата на аукцију уместо у Украјину.

Такође, Кијев је раније упутио званичне захтеве Канбери да се придружи Вашингтону, Лондону, Варшави и Берлину тако што ће донирати тенкове украјинској војсци.

Вреди подсетити да је Аустралија претходно, почетком године, одбила да испоручи Украјини флоту расходованих хеликоптера МРХ-90 „тајпан“, који су на крају послати на отпад и претворени у старо гвожђе. Ова одлука донета је због, како се наводи, избегавања потенцијалног угрожавања живота украјинских пилота изазваног проблемима који се могу јавити при управљању летелицама.

Питер Лихи, који је био командант копнене војске од 2003. до 2008. године и надгледао увођење тенкова „абрамс“ у употребу изјавио је да је „зачуђен зашто тенкови нису понуђени Украјини.

Са друге, аустралијски лист подсећа да је након инсистирања у фебруару да слање тенкова у Украјину „није на дневном реду“, министар одбране Ричард Марлес ублажио своју реторику и тиме вратио наду заступника идеје о слању наоружања.

„Постоји низ могућности о којима разговарамо са владом Украјине“, рекао је Марлес прошлог месеца.

Владини извори, који су желили да остану анонимни, рекли су да Марлес истражује како би до испоруке тенкова могло доћи, а да то буде у складу са правилима извоза америчког наоружања која важе јер су возила америчке производње.

Што се тиче самих тенкова, у питању су 59 „абрамса“ у верзији М1А1 АИМ СА, који су купљени 2004. године за око 340 милиона америчких долара, а који ће бити замењени тенковима у модернијој верзији М1А2 СЕПв3.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *