ИН4С

ИН4С портал

Тито остаје на Дедињу: Вучић тврди да неће бити измештена гробница Јосипа Броза

1 min read

Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за Политико да гробница некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита неће бити измештена из Музеја Југославије и да ће Тито „остати део српске и југословенске историје“.

– То се неће догодити. Никада нисам био велики фан комуниста и комунистичког режима, али Јосип Броз је део наше историје, он је овде живео и овде је сахрањен, и он ће остати део српске и југословенске историје – рекао је Вучић у интервјуу за бриселски сајт.

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је на прошлој седници Скупштине града да ће покренути иницијативу да се измести гробница Јосипа Броза Тита, као и да се подигне споменик вођи Равногорског покрета Дражи Михаиловићу на Теразијској тераси.

– Не могу да утичем на ту одлуку, нити град Београд може правно- формално на то да утиче, али мислим да је измештање Јосипа Броза из Музеја Југославије изузетно важна ствар за српски народ и за будућност ове земље – рекао је Шапић.

Политико Тита описује као „титана југословенске историје“ и наводи да је владао земљом деценијама док је Југославија била комунистичка држава. Портал додаје да улице у Сарајеву, Северној Македонији, Црној Гори и Словенији и даље носе Титово име, па чак и улице у земљама попут Алжира, Бразила и Египта или земљама ЕУ као што су Француска и Италија.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *