ИН4С

ИН4С портал

Сатлер: Напредак на ЕУ путу зависи од брзине реформи

Фото: Делегација ЕУ у ЦГ

Затварање свих поглавља у преговорима са Европском унијом (ЕУ) до 2026. године је амбициозан, али остварив циљ, уколико буде политичке стабилности и дисциплине као предуслова, оцијенио је амбасадор Уније у Црној Гори Јохан Сатлер, преноси РТЦГ.

Он је рекао да у државама чланицама ЕУ постоји обновљена подршка проширењу, да подршка грађана у земљи остаје висока, као и да сви кључни политички актери у Црној Гори настављају да изражавају чврсту посвећеност приступању Унији.

„Говорећи о тренутном замаху проширења, није претјерано рећи да историја зове и да Црна Гора не смије допустити да јој ова прилика измакне“, казао је Сатлер у интервјуу Агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, након добијања позитивног Извјештаја о испуњености привремених мјерила за поглавља владавине права (ИБАР) у јуну, Црна Гора је у веома доброј позицији да брзо напредује, иако пуно напорног рада тек предстоји.

„Црна Гора ће напредовати ка чланству у ЕУ оном брзином којом буде у стању да испуни кључне услове из различитих преговарачких поглавља“, истакао је Сатлер.

Зато је, како је рекао, сада вријеме да сви који имају најбоље интересе Црне Горе на уму, раде вриједно и мудро како би остварили резултате.

„Сада је свим надлежним институцијама јасно шта треба да учине да Црна Гора заврши приступне преговоре“, навео је Сатлер.

Он је казао да је Црна Гора представила амбициозан план да затвори сва преговарачка поглавља до 2026. године.

„Ми то сматрамо амбициозним, али остваривим циљем, уколико буде политичке стабилности и дисциплине као предуслова“, рекао је Сатлер.

Он је поручио да власти и политички актери не би требало да жртвују квалитет закона због брзине, да изгубе фокус са европске агенде због подјела око идентитетске политике, или да ураде било шта што би могло да наруши односе са сусједима и државама чланицама ЕУ.

Сатлер је навео да ће Делегација ЕУ пружити пуну подршку и усмјерење на путу ка ЕУ.

Он је казао да, као неко ко је дуго година радио на Балкану, вјерује у Црну Гору јер је, како је рекао, више пута видио Црну Гору како показује способност да се носи с тешким изазовима и надмаши саму себе када се суочи са историјским приликама.

Говорећи о брзини затварања преговарачких поглавља, Сатлер је навео да је то у потпуности у рукама Црне Горе.

„Што прије Црна Гора заврши реформе потребне за спровођење правне тековине ЕУ, прије ће и затворити појединачна поглавља. Ствар је врло једноставна и нема пречица“, рекао је Сатлер.

Он је додао да Црна Гора никада није тражила да јој се прогледа кроз прсте.

„Ипак, ту није ријеч само о националном поносу, то је такође и паметан и рационалан приступ. Када приступите ЕУ, желите да ваша земља буде у потпуности спремна да ужива све погодности и испуни све обавезе које имају пуноправне чланице“, навео је Сатлер.

Он је казао да је бруталност руске агресије на Украјину навела ЕУ да о проширењу размишља као о геополитичком императиву.

„За предсједницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен и ново руководство ЕУ проширење представља кључно улагање у већу безбједност ЕУ, али и помоћ да се демократија, стабилност и владавина права учврсте широм Европе“, рекао је Сатлер, преноси РТЦГ.

Он је подсјетио да је Фон дер Лајен протекле седмице представила кандидате за комесаре, укључујући и комесарку намјенски задужену искључиво за ресор проширења – Марту Кос.

„Све ово говори да ће посвећеност ЕУ проширењу не само остати на високом нивоу, већ и да ће додатно јачати са новим мандатом бриселске администрације“, рекао је Сатлер.

Како је додао, ЕУ је, како би своју посвећеност подржала конкретним дјелима, представила План раста за Западни Балкан.

План раста је, навео је Сатлер, издашна инвестиција вриједна шест милијарди ЕУР намијењена подршци кључним реформама на Западном Балкану и стварању могућности да регион брже напредује ка чланству у ЕУ и оствари користи чак и прије самог чланства.

„Шта то значи за Црну Гору? Рецимо то овако – ако је икада било вријеме да Црна Гора крене снажно напријед и испуни своје кључне европске обавезе, добијајући при том одмах признање и опипљиве користи за свој напредак, то вријеме је управо сада“, рекао је Сатлер.

Када је ријеч о моделу приступања, он је истакао да ће приступање ЕУ увијек бити процес заснован на заслугама, односно да ће свака држава кандидаткиња бити оцјењивана на основу сопственог напретка у испуњавању свих критеријума.

На питање како гледа на то што је црногорски парламент недавно усвојио неке законе без јавне расправе и консултације ЕК, Сатлер је рекао да је усаглашавање националног законодавства са стандардима ЕУ у самој сржи процеса европских интеграција.

„То заправо значи успостављање низа правних норми које ће помоћи Црној Гори да изгради безбједније, правичније и просперитетније друштво. Друштво у којем црногорски грађани могу да уживају иста права и имају исте одговорности као остали Европљани, од Португала до Естоније, од Грчке до Финске“, навео је Сатлер.

Блиске консултације и сарадња са ЕК је, како је истакао, кључна како би се осигурала пуна усаглашеност националних правила са уходаним и опробаним стандардима који се примјењују широм ЕУ.

„Спровођење транспарентног и инклузивног законодавног процеса на националном нивоу је једнако важно, како би се осигурало да та правила заправо буду од користи грађанима и да служе конкретним потребама локалних заједница“, додао је Сатлер.

Црна Гора је, према оцјенама стручне јавности, неким потезима нарушила добросусједске односе са Хрватском, која је чланица ЕУ.

На питање да ли се то може одразити на европски пут Црне Горе и да ли очекује да ће Хрватска блокирати званичну Подгорицу на путу ка ЕУ, Сатлер је казао да је помирење са сусједима и очување добросусједских односа један од темеља на којима је изграђена Унија.

„Да ли је то лак задатак у регионима са бременитом историјом? Свакако да не. Потребан је напоран рад, уз константну пажњу, рационалне одлуке и, што је најважније, лидерство“, рекао је Сатлер.

Што се тиче држава кандидаткиња, Сатлер је казао да је од пресудне важности да афирмишу атмосферу дијалога и међусобног поштовања са својим сусједима, као и да избјегавају тензије.

Он је навео да је ЕУ вјероватно најприснији вид међусобног партнерства које двије суверене земље могу икад имати.

Према ријечима Сатлера, прихватањем Црне Горе као нове чланице, свака од 27 држава ЕУ треба да прихвати да са Црном Гором дијели широки распон важних одлука које ће утицати на права и добробит њихових сопствених грађана.

„Са друге стране, за државе кандидаткиње приступање ЕУ је као када приступате спортском тиму: уколико желите да уђете у први тим, од вас се очекује да подржавате чланове свог тима, како на терену, тако и изван њега“, истакао је Сатлер.

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *