ИН4С

ИН4С портал

Сјенка над пописом – изборна кампања

Слика екрана

Вијест да ће резултати пописа бити објављени средином октобра у сјенци је приче о изборима, који су заокупили пажњу оних који су мјесецима тражили контролу података – политичара, пренео је јуче РТЦГ.

И док из опозиције тврде да је цијели процес успорила процедура с тендерима, из власти увјеравају да је ријеч о незаинтересованости колега и позивају да се коначно закаже сједница Одбора који је задужен за контролу пописа.

Дуго чекани резултати пописа биће објављени 15. октобра, а вјеродостојност онога што су саопштили у децембру прошле године – грађани ће моћи да провјере од првог до седмог.

Подсјетимо, оспораван, саботиран и често по свим основама довођен у питање, други по реду попис у Црној Гори у 21. веку, уједно и други од независности, спроведен је од 3. до 28. децембра прошле године. За сада познати резултати, односно први објављени резултати, односе се на број становника на нивоу државе и засебно на нивоу општина, и кажу да у ЦГ живи 633.158 становника у укупно 25 општина које генеришу 1.462 насеља. Број становника је за два и по процената већи него на прошлом попису из 2011, што је посебан феномен, с обзиром на то да је број домицилног становништва смањен за око 80.000, али је он компензован са нешто више од 90.000 досељеника, највише из Русије и Украјине, а онда и из Албаније и Турске. Подаци који се тичу етницитета, вере и језика биће објављени 15. октобра, по најновијим најавама.

Да ли ће и када копредсједавајући Одбора из реда опозиције Никола Ракочевић дати зелено свјетло за заказивање сједнице, још увек је неизвјесно.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Сјенка над пописом – изборна кампања

  1. da li to znaci da su novodosli Rusi ukrajinci, albanci i turci imali pravo ucesca u popisu i bez crnogorskog drzavljanstva ili drzavljanstvo nije uslov za pravo ucesca u popisu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *