ИН4С

ИН4С портал

Булатовић: Ја, жена уз жену, уз др Јелену, стојим уздигнуте главе али не са главом у облацима

Марица Булатовић

Функционерка Уједињене Црне Горе Марица Булатовић

Говор на Сорбони, у Паризу, априла 1910. године, 26. предсједник САД Теодор Рузвелт почиње ријечима: “Није важан онај који критикује. Заслуга припада човјеку који је заиста у арени, чије лице је упрљано прашином и знојем и крвљу, који храбро стреми нечему, који греши и изнова доживљава неуспјехе. Али оном који збиља тежи да оствари дјела, који је велики ентузијаста и потпуно предан, који не штеди себе за достојан циљ; Оном који, у најбољем случају, на крају окуси тријумф великог достигнућа, и који, у најгорем случају, ако падне, бар пада док предузима велики ризик, тако да његово мјесто никада неће бити међу тим хладним и престрашеним душама што не знају ни за побједу ни за пораз”.
Никада се чудније није писала борба за слободу него данас и никада сигурније није било препознати ропство – него данас. Овај свијет, ову нашу малу Црну Гору, градили су и на леђима пренијели до слободе и мушкарци и жене. Данас је демократија порасла до стрпљења и пожртвованости једне жене, која обавезу бриге о породици не доживљава ничим другим до благословом, а обавезу бриге о свакој породици доживљава завјетом.
Ми имамо једну жену ,прву међу једнакима, праву прву, која своје знање и способности уграђује у темеље нашег друштва кога она види као здраво, лијепо и слободно друштво.
Наша др Јелена Боровинић Бојовић једина је жена кандидат на изборима у Главном граду. Није било одавно када смо рачунали колико је прошло времена откако се жена није кандидовала за предсједницу државе, а знамо да жена на тој позицији никада није изабрана.
Понос мојих Булатовића некада је био што је на челу слободарске Црне Горе стајао Момир Булатовић. Понос мојих Булатовића данас је што на челу листе коалиције окупљене око идеје слободе и правде стоји жена.
Ја, жена уз жену, уз др Јелену, стојим уздигнуте главе али не са главом у облацима.
Др Јелена је супруга, мајка, пријатељица и сарадница. Она је докторка, заклета хуманистици. Она је дама међу колегама који штите њен дигнитет. Др Јелена је мој избор не зато што је жена, иако је у тој реченици макар један разлог да бирам њу. Избор сам направила јер је са свима нама, и мушкима и женскима, и старима и младима – стајала 2020. године и бранила образ и чојство Црној Гори. Бранила је слободу.
Била сам запослена у Институту за јавно здравље када је министарка здравља, др Јелена Боровинић Бојовић, са колегама љекарима налазила рјешење да побиједимо пандемију коронавируса. Тада је неуморно и посвећено разговарала са људима, обраћала се и долазила до свакога коме је било потребно да чује да је институција стала у његову заштиту. И штитила је – и достојанство своје професије и достојанство сваког човјека.

Као предсједница Скупштине Главног града оставила је за собом чист пут трасиран поштењем и професионалношћу. Нити једна афера, нити једна одбијена молба за разговор у кабинету, нити један документ потписан иза затворених врата – реалност је коју је др Јелена Боровинић Бојовић оставила за собом.

У наредне четири године, а са позиције градоначелнице Подгорице, нема сумње да ће др Јелена предано радити да наш град има свјежину и име. Град под Горицом, поносан и пркосан, био је 2019. године мјесто окупљања сваког човјека коме је било доста неправде и робовања нечијој самовољи. Биће и ове 2024. године мјесто са кога ћемо поздравити и подржати даму, која ће без компромиса и без калкулације радити да и Горицу поново засадимо и заштитимо, и Подгорицу уљепшамо културним и умјетничким манифестацијама.

За наредне четири године ја немам бриге. Имала сам питања за оне који су компромитовали ових годину дана и зауставили будућност Подгорици. 2028. године имаћу, као и даље млада жена, питање за др Јелену Боровинић Бојовић – да ли сте Рузвелта видјели као амбициозног прогнозера будућег времена и утописту, или као вјесника слободне ријечи и правде. Наша др Јелена ће тада, са истом жељом, а са рукама пуним резултата, рећи – Марице, идемо даље.
Идемо даље, Подгорице. Идемо у будућност!

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *