ИН4С

ИН4С портал

Хелез потврдио: БиХ купује „бајрактаре“ од Турске

Министар одбране БиХ Зукан Хелез је потврдио да Министарство одбране Босне и Херцеговине преговара о куповини шест беспилотних летелица „бајрактар“​​од Турске, али није навео више детаља о планираном споразуму, пише сарајевски „Аваз“.

„Договорамо куповину и три система за управљање, а имамо две екипе које су отишле тамо да се обучавају“, рекао је Хелез за „Аваз“.

Како наводи „Албанијан пост“, Босна и Херцеговина ће постати четврта балканска земља опремљена софистицираним турским дроновима, јер ове беспилотне летелице већ поседују такозвано Косово, Албанија и Румунија.

„Косово“ је дронове добило у јулу прошле године, али није познато колико летелица. Албанија је три дрона набавила у марту 2024, док је Румунија неколико „бајрактара“ добила у јуну ове године.

„Албанијан пост“ наводи да је Београд је, изразио незадовољство Турској због продаје дронова суседима, додавши да је Србија „одавно заинтересована за куповину ‘бајрактара’, а да су турске новинске агенције пре неколико месеци јавиле да је Турска одбила да јој их прода“.

„Бајрактар ТБ2“ је борбена беспилотна летелица, која може служити за извиђање, али и за дејства вођеним ракетама по копненим циљевима. У ваздуху може да проведе највише 27 сати, а плафон лета јој је 6.000 метара.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *