ИН4С

ИН4С портал

Носиоци српских пасоша са КиМ за 20 дана без виза у земље ЕУ

Носиоци српских пасоша са Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, за 20 дана моћи ће да путују у земље ЕУ без виза, када ће ступити на снагу Уредба о укидању виза која је данас објављена у Службеном листу ЕУ.

„Ова Уредба ступа на снагу двадесетог дана од дана објаве у Службеном листу Европске уније. Ова је Уредба у потпуности обавезујућа и директно се примењује у државама чланицама у складу с Уговорима“, наводи се у документу који је објављен у Службеном листу ЕУ.

Уредбу Европског парламента и Савета ЕУ о изменама Уредбе која се односи на носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије потписали су 18. септембра у Стразбуру председница Европског парламента (ЕП) Роберта Мецола и министар за европска питања Мађарске Јанош Бока, као представник земље која председава Саветом ЕУ.

Потписивању присуствовао је и посланик ЕП Матјаж Немец, који је у претходном сазиву ЕП био известилац за укидање ових виза.

Немец је поздравио потписивање ове уредбе, наводећи да то значи да више неће бити дискриминације у региону када су у питању путовања у ЕУ.

Драго ми је да сада више нема никога ко не може да путује у ЕУ, то је за ЕУ стварно битно и за Србе који живе на Косову. У том смислу нема више дискриминације у региону, тако да се данас десило нешто позитивно и то је добро„, рекао је тада за Немец за Танјуг.

Савет ЕУ је 22. јула ове године донео одлуку о укидању виза за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, чиме је завршен законодавни процес о овом питању у ЕУ, а Европски парламент је 23. априла, на предлог Немеца, изгласао визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ.

Срби са Косова и Метохије који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, били су једини којима је и даље била потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара ове године.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *