ИН4С

ИН4С портал

Вучић из Њујорка: Пандорина кутија отворена бомбардовањем Србије и прихватањем сецесије „Косова“

1 min read

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка да је са председником Кипра у Њујорку водио братске и пријатељске разговоре, као и да је он је био заинтересован за решавање косовско-метохијског проблема, те да му је предао пакет мера које се односе на решавање ситуације на Косову и Метохији.

Претходно се, како је навео, састао, са представницима компаније „Филип Морис“ који планирају да производе бездимне цигарете, што ће довести нове инвестиције и ново запошљавање. Они ће, навео је, да у нашу земљу уложе сто милиона евра, преноси РТ Балка.

Вучић је навео да је разговарао и са председником Кеније Рутом, те да је имао садржајан разговор са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, и иако са њим није сагласан по многим питањима, у наредним месецима очекује његову посету.

„Ми одликујемо људе који су штитили наш суверенитет. Видим да многи нису задовољни и говоре да смо изгубили. Ако смо изгубили, где је онда проблем“, рекао је Вучић коментаришући да ће одликовања добити Руси, Кинези, Никарагва, Мексико, Бразил, Емирати, Конго…у зависности од тога какав је степен подршке био.

Након свега, навео је Вучић иде на пријем код немачког канцелара Шолца, а један од скупова које ће посетити организује заменик председника владе Луксембурга.

„Лаврову су дали визу од четвртка, играју се тиме да би му дали што мањи број билатерала“, оценио је Вучић осврћући се на очекивани долазак руског министра спољних послова на Генералну скупштину УН.

Србија, како је навео, има „добар слот“.

„Овде други говори председник Америке увек, Ердоган је трећи, ми смо у првих 12-13. Па ћемо да видимо шта ће и колико они да говоре, ми смо већ три пута мењали све и јутрос и синоћ, сутра ћемо имати финалну верзију“, рекао је.

Вучић је, додао и да очекује сутра или прекосутра сусрет са америчким изаслаником, „вероватно најмоћнијим човеком САД“, Џејком Саливеном, као и да је Србија кренула у успостављање дипломатских односа са неколико држава које су признале независност тзв. Косова.

„Убрзавају се ствари. Надам се да ће Американци успети да контролишу ситуацију на Блиском истоку, иначе оде маст у пропаст. У нашој земљи постоје људи који мисле да је експлозија рата нешто добро, али мир нам је насушна потреба. И без хлеба можете, без мира не можете. У Украјини ништа не иде на добро, сви причају о миру, али ‘мир ако победимо оне друге’. Ја ћу сутра исказати другачије мишљење“, рекао је Вучић.

Он је навео да је Пандорина кутија отворена 1999. нападом на Србију супротно међународном праву и прихватањем сецесије територије која припада једној сувереној држави (односно прихватањем сецесије „Косова“).

„Пандорина кутија је отворена 1999. и 2008. Тада су обе кутије, које нису смеле да се отворе биле отворене. Да бомбардујете, да кршите међународне јавне норме, и када сте урадили обе те ствари шта онда очекујете у будућности? И зато су наши људи увређени. Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, али онда се чудите зашто сте изазвали љутњу и бес људи у Србији. ‘Ми смо велики и можемо све, а ви мали страдајте како хоћете'“, истакао је, преноси РТ Балкан.

Европи је, каже, потребан мир, ако се настави са великим бројем мртвих у Либану и Украјини – питање је, где ће да се заврши.

„Нико не прича о компромису, сви причају о победи“, оценио је.

Вучић се осврнуо и на протесте Албанаца у Прешеву, наводећи да је разлог за протесте то што су Куртијеве снаге отишле у опозицију. Србија је, како је рекао демократска земља, и ничија права нису угрожена.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *