ИН4С

ИН4С портал

Путин: Производићемо готово десет пута више дронова

1 min read

© Kremlin.ru/Сергей Савостьянов, ТАСС

Русија је увек била поносна на своју одбрамбену индустрију, на конструкторе, инжењере, раднике и руководиоце који су производили јединствено наоружање и опрему и на тај начин помогли војницима да победе непријатеља и дали значајан допринос у обезбеђивању безбедности Русије, поручио је руски лидер Владимир Путин честитајући Дан оружара радницима војно-индустријскогх комплекса.

Путин је, говорећи о развоју беспилотних авионских система посебне намене, рекао да  су дронови различитих класа постали саставни елемент савремених борбених дејстава, те да је ефикасност употребе беспилотних система потврђена и на бојном пољу током Специјалне војне операције.

Путин је навео да је 2023. године оружаним снагама испоручено око 140 хиљада беспилотних возила различитих типова, а да је планирано да се производња дронова значајно повећа, тачније, готово 10 пута.

„Поред тога, шири се спектар беспилотних система и стварају се чамци без посаде – роботске платформе за вишенаменске апликације. Истовремено, већина њих ће бити трупама се налазе на линији борбеног контакта“, навео је.

За задовољавање потреба Оружаних снага потребно је, каже, доследно повећавати производњу беспилотних возила, побољшавати њихове тактичко-техничке карактеристике (укључујући активно увођење елемената вештачке интелигенције), и стално их модернизовати узимајући у обзир борбено искуство.

„Кључни задатак је да се произведе широка лепеза беспилотних летелица, да се што пре успостави серијска и, наглашавам, серијска производња такве перспективне опреме. И наравно, морамо да створимо планове за будућност. Односно, већ сада можемо да предвидимо које ће задатке дронови решавати сутра“, навео је Путин, подсећајући да је ове године на снази национални пројекат „Беспилотни ваздухопловни системи“, који ће трајати до 2030. године.

То је кључ технолошког суверенитета у области која је Русији најважнија, закључио је Путин, наводећи да је до 2030. године планирано је отварање 48 специјалних истраживачко-производних центара за дронове у различитим регионима.

Извор: Спутњик

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *