ИН4С

ИН4С портал

Како Срби да верују америчким војницима који френетично аплаудирају лажној држави Косово

© AP Photo / Visar Kryeziu

Војска која је задужена за очување мира и стабилности у оквиру војне мисије коју су јој доделиле Уједињене нације, мора бити професионална, а не да отворено показује наклоност једној страни као што је то урадила америчка војска пред Вјосом Османи. Срби на КИМ, а ни цела Србија не може да им верује, каже др Стевица Деђански.

Овације, скандирање „Косово, Косово“, опште одушевљење, аплаузи, звиждуци одобравања, завладали су на престижној војној академији „Вест Поинт“ у Америци када је у просторију право из војног хеликоптера предвиђеног само за ВИП политичке личности, ушетала такозвана косовска председница Вјоса Османи. Тај наступ могао се, рецимо упоредити са изборним конвенцијама на којима пред своје присталице излазе Доналд Трамп и Камала Харис.

(Не)очекиван излив осећања

Но, не би оволике емоције ни биле чудне да нам се Америка управо не представља као наш добар политички пријатељ, чији војници су задужени за безбедност Срба, цркава и манастира на Косову и Метохији…

Професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње и политички коментатор не мисли да је ова ситуација са Вјосом Османи баш „нормална“, иако је Америка признала Косово. Посебно ако се има у виду да се ти исти кадети који су скандирали независном Косову, сутра могу наћи на КиМ са обавезом да штите и српски народ.

„Тешко је о овоме било шта паметно рећи осим да смо видели да се сличан сличном радује. Као што косовски Албанци протерују Србе и убијају их, тако и амерички маринци раде широм света не питајући ко је у прву, а ко не, ко је крив, а ко не. Тако да вероватно због тога осећају толику блискост јер су у суштини једнаки,“ каже Деђански, преноси Спутњик.

Сличан се сличном радује

Овације и третман које су Османијевој приредили амерички војници, по речима Деђанског, уколико не буде неког званичног објашњења од америчке војске, требало би да нас забрине.

„Може се рећи да је то акт неких неразумних припростих војника и старешина, што је мало вероватно. Уколико се нико не огради, онда треба да се питамо какву су нам то поруку амерички војници као српском народу послали. И шта, сем велике катастрофе ми можемо да очекујемо ако будемо остављени на милост и немилост Приштини и њеним очевидним пријатељима који треба да нас бране на КиМ, а то су Американци,“ пита Деђански.

Због свега, наш саговорник мисли да је време да се мало више окренемо нашом пријатељима.

„Ово је порука да и не можемо да очекујемо да нас Американци чувају, још мање да нас сачувају. Морамо да реагујемо на све што се десило, па и на ово о чему сада говоримо и сигуран сам да ће наш председник и то поменути током говора у Уједињеним нацијама који треба да одржи.
Дакле, ако ништа друго, можемо да свуда и на сваком месту о свему што нам се дешава да говоримо и да покушамо да допремо до оних који могу да нам помогну. И да спрече Албанце да нам ураде нешто још агресивније, што би остали припадници Кфора могли да спрече,“ сматра он.

Да ли ови бране Србе на КиМ

Деђански је уверен да Срби на КиМ који су и до сада имали резерву према америчким војницима после ових снимака које је Приштина обилато пласирала у својим медијима, сигурно неће мислити да ће им амерички војници помоћи. У Србији би, оцењује наш саговорник, морало да се схвати да нам они нису пријатељи већ силом прилика само политички партнери који нам нису баш наклоњени.

Иначе, Османијева је била више него надахнута док је говорила америчким војницима рекавши како су им они „представили слободу, јер су амерички војници били за слободу, били су за демократију, за мир и безбедност“.

„Нешто што нисмо знали док нам ви и други у војсци САД нисте дошли у помоћ. Када су снаге слободе прошле улицама Косова и америчка застава се вијорила над ослобођеним народом, било је радости, било је захвалности, било је вере да је правда победила. Улице су биле испуњене слављем са људима који су коначно удахнули слободу. И ово је наслеђе америчких војника за наслеђе нашег народа, а ово је наслеђе САД за нас код куће“, рекла је Османи, преноси Спутњик.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *