ИН4С

ИН4С портал

У Њујорку данас почиње генерална дебата у ГС УН, обратиће се и Вучић

Фото: Лола Ђорђевић

У Њујорку данас почињегенерална дебата 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација (ГС УН), на којој ће се окупити више од 140 светских лидера и представника држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.
Генерална дебата почиње данас у 9 девет сати по америчком, односно у 15 сати по средњеевропском времену.
Генералну дебату отвара генерални секретар УН Антонио Гутереш, а потом се, по устаљеном редоследу, први обраћа председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва, други на листи говорника је председник САД Џозеф Бајден, а трећи председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
Председник Вучић је 14. на листи говорника првог дана генералне дебате, преноси Спутњик.

Учесницима ће се обратити и председници Швајцарске, Колумбије, Јужне Африке, Литваније, Гватемале, Малдива, Таџикистана, Сијера Леонеа, Анголе, као и емир Катара и краљ Јордана.
Генерална дебата је део заседања Генералне скупштине УН и одржава се на почетку сваке редовне сесије у септембру.
Најављено је да ће тема ове године бити заједничко деловање за унапређење мира, одрживог развоја и људског достојанства за садашње и будуће генерације, али сваки говорник може изнети тему коју сматра посебно важном.
Седница Генералне скупштине УН сматра се једним од највећих дипломатских догађаја у свету, а ове године се одржава у сенци све већих криза и сукоба широм света.
Међу темама овогодишње дебате свакако ће се бити ратови у Гази, Судану, као и све већа могућност ескалације рата на Блиском истоку, а многи светски лидери говориће и о сукобу у Украјини.
Палестински председник Махмуд Абас требало би да говори у четвртак ујутру, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху у четвртак поподне.
Обраћање украјинског председника Владимира Зеленског најављено је за среду, 25. септембар, док ће ставове Русије изнети шеф руске дипломтије Сергеј Лавров у суботу, 28. септембра.
За излагање сваког учесника генералне дебате предвиђено је 15 минута.
Генерална дебата трајаће до понедељка, 30. септембра.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *