ИН4С

ИН4С портал

Маск планира да пошаље чак пет летјелица на Марс

1 min read

Илион Маск

Оснивач SpaceX Илон Маск на својој друштвеној мрежи објавио је неке информације о својим плановима освајања Марса.

Средином прошле декаде Илон Маск је планирао да би већ 2024. или 2025. људска нога могла да крочи на прашњаву површину Црвене планете – Марс.

Не само да човек није одлетио на Марс, већ НАСА одлаже и повратак астронаута на Мјесец, што би требало да буде мање компликован и захтјеван подухват.

Иако се Маскова првобитна предвиђања нису испунила, ЦЕО Тесле и оснивач СпацеX не одустаје, те су његове амбиције и даље исте, а све што се промијенило су рокови када би се оне могле испунити, пише Зимо.

Прије неколико дана тако је најавио да би за двије године могао да пошаље први „Старсхип“ на Марс.

У првој летјелици, наравно, не би требало да буду астронаути те би она само требала да „пробије лед“ за оно што би требало да уследи најраније двије године након тога.

А то је слијетање ракете с људском посадом.

Маск је на својој платформи Икс објавио мало више детаља о подухвату који припрема, иако оно што је написао више звучи као скуп лијепих жеља, а не конкретан план.

Али, како је до сада више пута успио своје, како се чинило, нереалне амбиције да претвори у стварност, не би требало да се зачудимо ако свом невјероватном портфолију дода и цртицу о освајању Марса.

Према тој његовој објави на Иксу, СпацеX за двије године не планира само једну, већ чак “око пет” беспосадних мисија на Марс.

Ако све мисије буду успјешне и све летјелице без проблема слете на површину Црвене планете, тек у том случају Маск планира да направи велики корак освајања Марса.

То би требало бити две године након беспосадних мисија, али ако у тим мисијама наиђу на неке изазове, одлазак астронаута на Црвеној планети одложиће се још за две године.

Могуће је путовати са Земље на Марс само сваке двије године, када су планете поравнате, објаснио је Маск зашто сваки изазов и проблем помјера мисију за чак двије године.

На платформи Икс написао је да намјерава да омогући свима који то желе да постану свемирски истраживачи и оду на Марс.

Такође, нагласио је да ће, без обзира на то како ће мисије слијетања на сусједну планету завршити, с временом повећавати број летјелица и летова према Марсу, сваки пут када се за то створи прилика, односно када та планета буде најближа Земљи.

У својој подужој објавио написао је како је “егзистенцијално питање” хоће ли човјечанство постати мултиплантерно при него се нешто догоди на Земљи, попут нуклеарног рата, супервируса или колапса популације који ће спријечити слање летјелица на Марс.

То ће зависити и од политике, те је искористио и ову прилику да нападне Демократску странку. Наиме, сматра како ће бирократија која тренутно “гуши Америку” значајно расти под утицајем Демократске стране, што би могло уништити СпацеX-ов програм освајања Марса.

Што се тиче повратка људи на Мјесец, првобитни план био је да то буде 2024. године, али мисија Артемис је одложена и тренутно се планира да то буде у септембру 2026, али јасно, могуће су и нова одлагања и промјене плана.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *