ИН4С

ИН4С портал

Вучић: : Пандорина кутија није отворена у Украјини већ на Косову и Метохији

1 min read

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању Генералној скупштини Уједињених нација (ГС УН) да ситуација у свету делује још теже и мрачније него пре годину дана.

„Тензије су све веће, а изазови све сложенији“, рекао је Вучић.

Србија брани принципе повеље УН и међународног права и својим деловањем снажно заступамо идеју овогодишњег заседања, додао је он.

Србија и њени грађани деле бол са свима који гину у ратовима, и на Блиском истоку и у Украјини. Делује невероватно да је свет на ивици нуклеарног холокауста. Приближавамо се ивици амбиса, навео је председник Србије.

„Морамо да разговарамо чак и када се не слажемо и да обновимо урушени кредибилитет УН“, рекао је Вучић и додао да Србија подржава већу застушљеност афричких земаља у Савету безбедности.

„Зауставимо праксу дуплих стандарда и вратимо веру у међународно право, у мир, једини пут који нема алтернативу“, позвао је Вучић окупљене у УН.

Вучић је подсетио на речи ЏФК-а да човечанство мора да оконча рат, пре него што рат оконча човечанство.

Председник Србије је подсетио на непоштовање Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије и на отварање Пандорине кутије пре много година, о чему сви ћуте.

„Надмоћност Запада довела је до краја историје и потпуног овладавања западних идеја у свим деловима друштвеног живота. Такво непостојање равнотеже срушило је и СССР и Југославију. То се није десило случајно нити само од себе, већ уз учешће западних служби, како у СССР, тако и у Југославији. Данас смо чули од многих да је нападом на Украјину отворена Пандорина кутија. То је неистина“, истакао је председник.

Додаје да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али каже да лидери великих сила позивају на поштовање Повеље УН, али не када је у питању Србија.

„У налету сопствене моћи су, када су мислили да могу да раде шта хоће, да руше норме међународног права. Газили су све норме међународног права, нису ни тражили образложења. Србију су напали и извршили агресију, а није их било брига за Повељу УН.“, рекао је он.

И данас покушавају да нам отму део територије, да отцепе Косово и Метохију од Србије и наоружавају Албанце на КиМ, додао је.

Ми нисмо слуге ни Русије ни САД, поручио је Вучић.

Свет је на ивици катастрофе, сви подржавају лажне принципе

Говорећи јуче на конференцији за медије, председник Србије осврнуо се на ситуацију у свету и рекао да нам је мир преко потребан.

Седница Генералне скупштине УН сматра се једним од највећих дипломатских догађаја у свету, а ове године се одржава у сенци све већих криза, сукоба и ратова широм света.

На 79. заседању ГС УН окупило се више од 140 светских лидера и представника држава који су апеловали на мир у Украјини и на Блиском истоку и поштовање међународног права.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

29 thoughts on “Вучић: : Пандорина кутија није отворена у Украјини већ на Косову и Метохији

  1. Istorijski govor Vučića, treba stati na put svetskoj hegemonoji, nepoštovanju međunarodnog prava, ili ti kako Vučić kaže poštuju pravo samo kako njima odgovara. Sacuvajmo Ukrajinu ali zato 1244 guraju pod tepih! Dosta je bilo! Bravo predsedniče!

    183
  2. U svetu gde svaka nacija gleda svoje interese, teško je zamisliti da će neko uspeti da okupi najmoćnije lidere. Ali bez te promene, budućnost zaista deluje sumorno.

    174
  3. Svet se suočava s krizama bez presedana. Možda je upravo sada vreme da se pojavi novi globalni lider sa sposobnošću da ujedini svet.

    169
  4. Podržavam Vučićevu poziciju da Srbija nije sluga ni Rusije ni Sjedinjenih Američkih Država, već da deluje u interesu svojih građana.

    168
  5. Istorija se ponavlja, a mi ne učimo iz grešaka. Ako se pojavi takav lider, biće nam potrebna i kolektivna promena svesti, da bismo mu pružili podršku.

    207
  6. Teško je ostati optimističan u ovakvom svetu, ali upravo nas to tera da tražimo alternative. Možda će neko zaista imati snagu da okupi lidere i promeni smer u kojem se krećemo.

    188
  7. Vučićeva analize o nepoštovanju Rезолуције 1244 su tačne i ukazuju na licemerje velikih sila u međunarodnim odnosima.

    160
  8. Istorija nas uči da su najveće promene dolazile iz najneočekivanijih izvora. Možda će novi lideri doći iz generacija koje tek dolaze na scenu.

    192
  9. Vučićeva tvrdnja da Pандорina кутија није отворена у Украјини, već на Косову i Metohiji, ukazuje na istorijske nepravde koje su nametnute Srbiji.

    180
  10. Svet se zaista kreće ka opasnim vremenima, ali možda postoji nada da će se pojaviti neko ko će pokrenuti globalne promene. Samo je pitanje hoćemo li to prepoznati na vreme.

    148
  11. Aleksandar Vučić je u pravu kada ističe da su globalne tenzije sve veće, a izazovi postaju sve složeniji, što zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice.

    179
  12. Pandorina kutija je zaista otvorena, ali možda još nije kasno da preduzmemo korake kako bismo sprečili potpuni kolaps. Trebaju nam jaki lideri s vizijom, ali i mi, obični ljudi, možemo napraviti razliku.

    157
  13. Moćne sile traže poštovanje Povelje UN u Ukrajini, a istu tu Povelju su pogazili kada je Srbija u pitanju. Zakon ne može da se primenjuje selektivno.

    182

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *