ИН4С

ИН4С портал

(ИНТЕРВЈУ) Боровинић Бојовић: Преузећемо одговорност за развој Подгорице, нико неће бити заборављен

1 min read

Истина је да сам једина жена носилац изборне листе од укупно тринаест колико их конкурише. То је упозорење на негативан тренд, али је и потврда политичке комплетности наше коалиције и понуде, казала је др Јелена Боровинић Бојовић, носилац листе За будућност Подгорице у интервјуу за ИН4С.

Једина сте жена која предводи листу на локалним изборима у Главном граду. Узевши то у обзир, какав је по Вашем мишљењу положај жена у Подгорици и шта је оно што бисте као жена, мајка, докторица и потенцијална градоначелница поручили грађанкама Подгорице?

Свјесна сам да наша улога у друштву у ком живимо није лака. Дијелимо права која смо стекле у претходном вијеку, али наше обавезе у савременом животу остају још увијек велике. Поред динамичних и захтјевних послова које обављамо, изборивши се за право на рад, наша пуна посвећеност породици мора остати непромијењена. То захтијева посебну снагу, али ја сам увјерена да је посједујемо. Данас, у Црној Гори ми, као жене, смо мање заступљене на тржишту рада. Али, наша рањивост није наша слабост, она је само упозорење и прилика за промјену, која ће утабати пут ка бољем и праведнијем друштву.

Фото: Фејсбук

Систем подршке који нам може обезбиједити бољи баланс између пословног и приватног живота ћемо заједнички унаприједити. У том процесу, важно је да позовемо и наше партнере на разговор и дијалог.

Истина је да сам једина жена носилац изборне листе од укупно тринаест колико их конкурише. То је упозорење на негативан тренд, али је и потврда политичке комплетности наше коалиције и понуде.

Колико тога се постигло од смјене ДПС-с, шта бисте издвојили?

Октобра 2022. године заједно са грађанима смо ослободили Подгорицу али је она пола године била талац бившег режима, који је одлагао силазак са власти. Тек средином 2023. године, када смо ступили на функције, почели смо Подгорицу да усмјеравамо ка слободи, санирамо штету наслијеђену од ДПС-а, покрећемо пројекте као што је “градски стан” који ће омогућити различитим категоријама становништва да ријеше стамбено питање по повољнијим цијенама, асфалтирамо путеве, побољшавамо градски превоз, обилазимо насеља и мјесне заједнице, радимо све оно у чему су наши претходници били веома спори и себични. Донијели смо одлуку о оснивању Центра за одрживи развој Подгорице, који ће бити директан линк за ЕУ фондове, а са циљем улагања у животну средину, људска права, културни садржај. Директну разлику између нас и претходника направила сам када сам отворила институције за грађане Подгорице. Скоро свакодневно сам разговарала са грађанима у свом кабинету. Као градоначелница планирам да укључим грађане у процес одлучивања. Да разговарамо и да се договарамо.

Шта бисте издвојили као највећи изазов са којим се Подгорица тренутно суочава, и како планирате да га ријешите?

Суочавамо се са двије врсте изазова. Први је политички. Опозиција предвођена ДПС-ом уз подршку неодговорних појединаца изазвала је изборе послије свега годину и пар мјесеци од формирања нове власти. Хоботница бившег режима жели да се врати на власт и поново Главни град и све његове ресурсе стави у службу своје партије и одређене групе људи. Такође, они Подгорицу желе да искористе за дестабилизацију државног нивоа, што је крајње неодговорно према грађанима Подгорице. Зато је важно да све покушаје повратка на период политичке и националне дискриминације, себичне владавине, све покушаје повратка на старо зауставимо на овим изборима, и да наставимо развој Подгорице. Ми ћемо бити стожер будуће власти и гаранција политичке стабилности. Предводим коалицију која окупља скоро све конституенте чувене побједничке коалиције из августа 2020. године, и поново смо под редним бројем 9 на гласачком листићу. Имамо искуство побједе и међусобне сарадње. Побједе доживљавамо као обавезе – да саслушамо сваког суграђанина и да се посветимо развоју сваког дијела града, нема нема фаворизације једног насеља на штету другог. Ми смо коалиција за стабилну и јаку Подгорицу. Кандидовали смо јединствену визију Подгорице као града свих нас.

Други изазови тичу се развоја Подгорице. Као градоначелница наложићу ургентну анализу људских ресурса и мобилисаћу рад градских сервиса. Имамо план за модерну инфраструктуру, очување зелених површина, имамо изводљиве и племените идеје у домену социјалних политика. Преузећемо одговорност да предводимо развој Подгорице у наредне четири године.

 

Да ли и које промјене планирате у области комуналне инфраструктуре и уређења града, с обзиром на тренутне проблеме са саобраћајем, водоснабдијевањем и одржавањем зелених површина?

Подгорица се развија и расте сваким даном захваљујући новим инфраструктурним пројектима. Свакако да постојање савремене инфраструктуре представља кључни предуслов за квалитетан живот свих грађана. Ми ћемо увођењем електронске управе, заувијек да промијенимо начин на који грађани користе услуге Главног града, чинећи њихову свакодневицу лакшом и ефикаснијом. Изградња подземних и надземних гаража ће нам омогућити да ријешимо проблем паркирања и смањимо гужве у саобраћају. А са новим колекторима за пречишћавање отпадних вода, сврстаћемо Подгорицу у еколошки одговорне градове. Бициклистичке стазе морају бити реконструисане. Побошљање безбједности у саобраћају је једна од наших основних циљева, желимо да град постане сигурније мјесто за све грађане.


Када су у питању зелене површине, водимо се идејом и жељом – да Подгорица буде здрава а њени грађани срећни. Наша визија је да свако домаћинство у Подгорици има приступ чистој пијаћој води и савременој канализационој мрежи. Посвећени смо и заштити и уређењу наших најзначајнијих природних ресурса и добара. Одлучни смо у томе да град буде чистији и зеленији кроз пројекте чишћења дивљих депонија и увођење свеобухватних програма рециклаже. Отворићемо врата градске управе за све грађане да заједно планирамо и одлучујемо како Подгорица може бити боља и зеленија. Отварање Центра за одрживи развој Подгорице, удружења грађана и различите локалне иницијативе ће добити мјесто гдје ће моћи да своје идеје преточе у стварност.

 

Како планирате да побољшате услове за младе и пружите им боље прилике за образовање, запошљавање и слободно вријеме у Подгорици?

 

Подгорица мора да задржи талентоване младе људе јер они представљају кључни ресурс за даљи развој нашег града! Зато ћемо најбољим студентима обезбиједити сигурно запослење након завршетка студија. Ово не представља само инвестицију у њихове будуће каријере, већ и у будућност цијелог града који тако постаје центар иновација и професионалног развоја. Наша амбиција да Подгорица освоји кандидатуру за Европску пријестоницу младих може довести велики број младих људи из иностранства у Подгорицу и значајан пораст садржаја из области културе.

Наравно да желим да млади људи путују, да стекну своја искуства, а не само да слушају туђа. Али желим и да се овдје остваре и да овдје остану. Главни град ће учинити све да буде тако.

За све што желимо потребна је јака економија. Стабилност је основни предуслов за развијену економију у којој сваки грађанин и грађанка имају прилику да успију. Кроз програме едукације и тренинга, град ће осигурати сваком новозапосленом да добије потребно знање и вјештине за успјешно обављање свог посла. Посебну пажњу ћемо посветити женском предузетништву, које може постати замајац локалног економског развоја Подгорице.

Да ли планирате нове пројекте који ће представити Подгорицу као важну тачку на туристичкој мапи Црне Горе и побољшати туристичку понуду града?

Подгорици је неопходна модерна Туристичка организација која је у стању да промовише наше локалне љепоте и наше културно насљеђе на најбољи могући начин. Кандидатура Подгорице за Европску пријестоницу младих за 2028. годину, чему сам посветила посебну пажњу у протеклом периоду, имаће огроман значај за њен имиџ и репутацију у региону и Европи. Улагањем и пружањем недвосмислене подршке култури и различитим културним садржајима, кроз пројекте попут обнове кина „Култура“, одржава се урбани дух Подгорице, која истовремено постаје регионални центар умјетничких дешавања. Бригом о локалитетима попут брда Љубовић, купалишта на Морачи, Веруше и Кучких корита, не само да ћемо створити мјеста за одмор, забаву и рекреацију грађана, већ ћемо добити и атрактивне дестинације за домаће и стране посјетиоце и тиме ћемо створити услове за развијање излетничког туризма у Подгорици.

Са којим партијама искључујете могућност сарадње након избора и зашто?

Најважнија информација је да смо ми поуздан партнер грађанима и грађанкама Подгорице. Када су у питању постизборни договори, ми смо и у том смислу доследни. Договор је наша основна мјера и намјера у политици. Отворени смо за сарадњу за изборним листама са којима смо партнери у влади, а у најширем смислу са свима који су били партнери коалицији За будућност Црне Горе 30. августа 2020. године. Ми смо коалиција за будућност Подгорице и желимо да ово буде град свих нас.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “(ИНТЕРВЈУ) Боровинић Бојовић: Преузећемо одговорност за развој Подгорице, нико неће бити заборављен

  1. Nemoj da brines za one koji glasaju dps, nemoj da ih zaposljavas i napravi čistku svih u svim lokalnim preduzećina i tada ću ti vjerovati da nećes sa DPS.

  2. преузми ти одговорност за тровање народа ЦГ ковид вакцинама,па са екипом у Спуж!ИН4С,да објави истину ако не симулира обмане??!

    2
    2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *