ИН4С

ИН4С портал

Мандић: Ако добијемо највише гласова, Боровинић Бојовић ће бити градоначелница Подгорице

1 min read

Предсједник Скупштине и лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић саопштио је да вјерује да ће већину послије избора у Главном граду чинити коалиције које предводе Саша Мујовић и Јелена Боровинић Бојовић.

Мандић је у интервјуу Телевизији Нова М изјавио да су сви они који су били партнери коалицији За будућност Црне Горе на изборима 30. августа могући партнери и у Подгорици, укључујући и листу предсједника државе Јакова Милатовића.

Кад је сарадња у питању у Подгорици, што се тиче Андрије Мандића што се тиче Нове српске демократије, што се тиче коалиције Заједно за будућност Црне Горе, сви они који су нам били партнери 30. августа и данас су наши партнери што се тиче нас.

И Милатовић и Абазовић?

За њих гласају исти они људи сада на овим изборима који су гласали 30. августа или прије годину и по дана или двије године у Подгорици који су гласали за ову власт.

Али из ПЕС-а премијера Милојка Спајића за то баш и нису расположени, они су ипак Ваш партнер главни?

Ја немам мандат, нити сам члан ПЕС-а нити имам мандат да говорим у име ПЕС-а. Ја претпостављам да на овим изборима може лагано да се деси да ће парламенталну већину у Подгорици чинити коалиција коју предводи професор Мујовић и коалиција коју предводи докторица Боровинић Бојовић. То може да се деси ако се буду грађани опредијелили за то, а ако се не буду опредијелили него буде потребна и шира подршка, па гдје је природније да тражимо партнере него међу онима који су са нама били 30. августа.

Да ли мислите да би управо ти (Милатовић и Абазовић) с обзиром да се јасно још увијек не изјашњавају могли отићи у политички савез па ДПС-ом, са којим су и срушили власт у Подгорици?

Могу! Ја не могу да гарантујем да они неће отићи са ДПС-ом. Залагаћу се снажно, да ако будемо формирали власт у Подгорици заједно са партнерима из ове двије коалиције, да се уважава снага, дакле ако ми добијемо највише гласова будући кандидат и градоначелник Подгорице биће докторица Боровинић Бојовић, ако ПЕС добије највише гласова будући градоначелник биће професор Мујовић, ако добије коалиција коју подржава предсједник Црне Горе Јаков Милатовић највише гласова у том блоку од 30. августа, њихов ће бити градоначелник.

Дио Ваше предизборне кампање је и прича о двојном држављанству. Ви сте у једном предизборном споту за подгоричке изборе казали да је то нешто на државном нивоу за шта се залажете и рекли сте да се у тој причи и анализи далеко одмакло, када је ријеч о упоредној пракси. Због чега је та тема у фокусу на локалним изборима и шта Вам показује та анализа?

Па то је врло важно питање за најмање 30.000 грађана Црне Горе, људи који овдје живе по 20 или 30 година нису добили држављанство у Црној Гори. Имамо бројну заједницу исељеника у Истанбулу са којом сам ја разговарао више пута долазили су у Скупштину Црне Горе они желе да добију држављанство Црне Горе. Албанска заједница бројна која живи у Њојорку такође жели да има држављанство Црне Горе они су власници имовине у Малесији, Улцињу, Гусињу а немају држављанство Црне Горе. И свакако да кажем српска заједница која живи у Србији наши сународници, не само српска него има много оних који су Црногорци који се национално изјашњавају као Црногорци, а живе у Србији или Хрватској и они желе да имају држављанство Црне Горе. Ту је њихова имовина, ту су гробови њихових предака, сви су емотивно везани за Црну Гору то је њихова земља. То је колијевка њихових предака, и ја мислим да Црна Гора која од пописа до пописа губи број становника, да би било природно да се прво обрати онима који су везани коријенима за Црну Гору, јер ти људи у суштини највише воле ову државу.

Претходне седмице фокусирала се пажња јавности на причу о томе зато што је влада дала сагласност подизање споменика покојном митрополиту Амфилохију у Беранама? Чули смо критике на рачун тога и како је то дио предизборне кампање и покушај да се сад том причом негдје лош партијски рејтинг партија парламенталне већине подигне, како Ви то гледате и какав је Ваш став поводом тога?

Ради се несумњивој великој историјској личности, а сами конкретни чин око подизања споменика то је само једна радња којом се исказује поштовање према човјеку који је обиљежио своје вријеме.

Зашто баш сада?

То би требали да питате иницијаторе саме те идеје који су то покренули нико није рачунао да ће бити такви отпори, људи у Беранама су жељели да подигну тај споменик. Колега Кнежевић и ја смо разговарали прије нешто више од годину дана са Митрополијем Јоаникијем јер су били припремљени већ и одливена неколико споменика у Смедереву и ми смо жељели да један такав споменик донирамо нашој Митрополији Црногорској приморској.

Поред бројних црногорских градова чини се да се политичка ситуација сада већ компликује и у Пљевљима, шеф Ваше партије у том граду Милан Лекић наводно тражи смјену предсједника општине такође из Ваших редова Дарија Вранеша, због тога између осталог није одржана јучерашна сједница Скупштине општине тога града, дио чланства се наводно томе противи, јер се плаше будванског сценарија, односно цијепања партије. Шта се то дешава у Пљевљима?

Задње што је потребно српском народу у Пљевљима, који је најбројнији тамо у тој општини, то је будвански сценарио. Ја сам увјерен да искуство политичара Мија Лекића и једна енергија коју носи са собом доктор Вранеш да ће то довести до тога да ми имамо у Пљевљима стабилну ситуацију и да сви заједно раде на корист грађана Пљеваља. Знате и међу светим људима, када сам био на Светој Гори, па чујем да има понекад неких неспоразума, али ми смо сви људи са манама и са врлинама. Ово је једна ствар која ће по ономе што ја процјењујем и из разговора које имам са господином Лекићем и господином Вранешом, да се превазиђе на корист и једних и других, а првенствено на корист грађана Пљеваља.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Мандић: Ако добијемо највише гласова, Боровинић Бојовић ће бити градоначелница Подгорице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *