ИН4С

ИН4С портал

Зеленски у УН: Русија се може само натјерати на мир

1 min read

Зеленски; фото: АП - Бета

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је руски предсједник Владимир Путин прекршио толико међународних норми да се неће зауставити и да Русија може бити само принуђена да склопи мир.

Русија увијек мора да лаже да би оправдала свој рат и не може да се позива на Повељу УН да објасни шта ради против Украјине. У ствари, на свој изопачени начин, у свом поквареном свијету, она се позива на Повељу УН, али то је просто сумануто. Русија може бити само принуђена да склопи мир. А то је управо оно што је потребно, натјерати Русију на мир као једини агресор у овом рату, једини прекршилац Повеље УН- истакао је Зеленски на састанку Савјета безбједности УН.

Он је навео да „неки људи у свијету“ желе да разговарају са Путином.

Али шта могу да чују од њега? Да му смета што ми користимо своје право да бранимо свој народ? Или да жели да настави рат и терор само да нико не помисли да је погријешио? И то је лудило- нагласио је Зеленски, преноси Укринформ.

Према његовим ријечима, „од прве секунде овог рата Русија чини ствари које се не могу оправдати Повељом УН“, што је, како је оцијенио, „злочин према међународном праву“.

– И зато овај рат не може једноставно да се ‘угаси‘. Зато се овај рат не може смирити причама. Потребне су акције- нагласио је Зеленски.

Зеленски је навео да се свака тачка украјинске Формуле мира заснива на принципима, циљевима и нормама Повеље УН, на правима која она даје државама и на резолуцијама Генералне скупштине, које подржава већина земаља.

– Немамо различите верзије Повеље УН за различите дијелове свијета. Немамо регионалне ‘квазистатуте‘. Не постоји посебна Повеља УН за БРИКС или Г7. Не постоји посебна руско-иранска повеља УН или посебна кинеско-бразилска повеља УН. Постоји једна Повеља УН која све уједињује и треба да уједини све“, истакао је предсједник Украјине.

Он је додао да Русија покушава да уништи украјински енергетски систем и да се спрема да гађа три нуклеарне електране.

„Сада када се приближавамо трећој зими овог рата, Русија поново покушава да уништи наш енергетски систем. Спремају се да гађају наше нуклеарне електране, њих три, имамо информације и доказе о томе- навео је Зеленски на састанку Савета безбједности УН.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Зеленски у УН: Русија се може само натјерати на мир

  1. Жидовско говно ,које сања златну милијарду,и владање цијелом планетом.Неће моћи.Показали сте у Гази који сте отпад цивилизације!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *