ИН4С

ИН4С портал

Студентски театар вечерас на великој сцени Никшићког позоришта

1 min read
Студентски театар из Подгорице извешће вечерас на великој сцени Никшићког позоришта своју нову представу, по тексту и режији Драгана Копривице, са почетком у 20 часова, а улаз је слободан.
Ријеч је о комаду на тему вјечитог сукоба бирократа и умјетника, погрешних људи на правим мјестима и стваралаца, који увијек зависе од нечије самовоље. Из тога у представи и проистиче драмски сукоб једне секретарке културе и младе пјесникиње, која долази за средства за књигу, знајући да их неће добити.
Осликавајући насловом комада (“Секретаријат за суфинансирање жирафа”) немар оних који би морали бити у функцији умјетности, Копривица истиче бизарна интересовања надобудне секретарке, коју више интересују Африка и жирафе него потребе стваралаца у њеном непосредном окружењу. Зато она њихове судбине креира по својој вољи, притом и у знак реваншизма што и сама није постала умјетница, па из тог односа проистичу призори од латентног до отвореног сукоба, у којем умјетници, као и у животу, бивају губитници.
Комад је премијерно изведен 29. маја на великој сцени КИЦ-а „Будо Томовић“, затим у јуну на Фестивалу драмских аматера у Бијелом Пољу, 30. августа репризиран је у КИЦ-у, 5. септембра игран у Мојковцу, а након данашњег наступа у Никшићу већ сјутра слиједи извођење у Центру за културу Даниловград. Студентски театар ће потом наступити у Зети, као и другим градовима Црне Горе, и у региону…
У главним улогама појављују се изузетно талентоване Михаела Живковић Батрићевић и Марија Ђурановић, а остале ликове тумаче Сања Величковић Радоњић (секретарица), Људмила Воробјова (кафе куварица) и Емир Тичић (млади експерт).
ТВ Црне Горе је снимила премијерно извођење овог комада, који је, уз додатну ТВ режију Милана Шофранца, већ три пута приказан и у оквиру културног програма Јавног сервиса.
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *