ИН4С

ИН4С портал

Бивши радници „Кошуте“ и Нишић близу стављања потпис на споразум

Радницима некадашње „Кошуте“ требало би да припадне нешто преко четири хиљаде еура на име девет заосталих плата, саопштила је за „Дан“ Дијана Вујовић, једна од бивших радника цетињске индустрије модне обуће.

– Сваком раднику требало би да буде исплаћено 4.050 евра – саопштила је Вујовић за „Дан“.

Она је појаснила да с обзиром на то да Фонд рада исплаћује само шест зарада, и да им је током састанака саопштено да ће плате које им се на тај начин буду исплаћене износити 600 евра. За остатак дуга тек треба да се нађе форма исплате, што ће бити једна од тема састанка заказаног за 5. октобар.

Новац потражује 685 радника ИМО „Кошута“. За сада, казала је Вујовић, није познато да ли ће се нешто исплаћивати насљедницима осам радника који су у међувремену преминули.

Поред исплате заосталих зарада, договорено је и да се споји радни стаж за 81 радника, додала је Вујовић.

Она је потврдила за „Дан“ да је на последњем састанку са министарком рада, запошљавања и социјалног дијалога Наидом Нишић и директором Фонда рада Рашом Кожаром договорен још један састанак, а до тада радници „Кошуте“ треба да прикупе документацију како би се на крају потписао споразум о начину исплате заосталих дуговања радницима „Кошуте“.

– Министарка се заиста заузела да на крају ријешимо наше проблеме и спроведемо оно по чему као радници имамо право. До сада су разговори били позитивни за нас и надамо се да смо дошли надомак циља, да је крај нашој агонији, која траје 28 година – казала је Вујовић.

Појединачни споразуми и рјешења о дуговању и стажу

На последњем састанку са министарком Нишић и директором Фонда Кожаром договорено је да ће дио који се односи на девет заосталих зарада бити измирен са рачуна Фонда рада, саопштио нам је адвокат радника „Кошуте“ Петар Мартиновић.

– За исплату остатка дуга, који износи 2,8 милиона евра, пронаћи ће се модус на наредном састанку – рекао је Мартиновић.

Истакао је да ће као правни заступник радника саставити за све од њих 685 посебан захтјев са пратећом документацијом, који ће доставити Фонду рада. Сваки радник затим ће добити рјешење на име обештећења на име девет неисплаћених зарада.

– Дио који се односи на спајање радног стажа мораћемо рјешавати споразумом. Инсистираћу да се споразум потпише и за исплаћивање зарада, јер само тако можемо рећи да су ствари завршене – казао је Мартиновић.

Иако није прецизиран тачан датум до када радници „Кошуте“ треба да предају потребну документацију, оквирно је договорено да то буде до половине октобра. Вујовић је изразила наду да ће већина документације бити прикупљена до тада, да би се предала Фонду рада.

Како је додала, на претходном сусрету је договорен још један састанак делегације радника „Кошуте“ са директором Фонда рада Кожаром и министарком Нишић, који је заказан оквирно за 5. октобар.

– Ми тражимо тај састанак да би сви потписали споразум и на тај начин и званично добили гаранције да је крај нашим проблемима. Не зато што ми не вјерујемо министарки, јер она нас је примила људски и од почетка се залагала за нас и уопште радничку класу, али ми смо хиљаду пута били преварени од бивших власти, само су се пребацивали са нама као са лоптом. Све су то били разговори, али од тога на крају није било ништа. Ми желимо да ставимо споразум на папир – казала је Вујовић.

Како је додала, радници „Кошуте“ су првенствено због контруктивног става министарке Наиде Нишић одустали од протеста на путу Подгорица – Цетиње, па у понедјељак нису блокирали тај магистрални поравац код Крушевог ждријела.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *