ИН4С

ИН4С портал

Линта: Скрнављење споменика и гробља вандалски чин с циљем застрашивања Срба

Миодраг Линта

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да недавна скрнављења споменика код Санског Моста и православног гробља на Пламеницама код Кључа представљају наставак учесталих вандалских чинова екстремних Бошњака с циљем да се застраше Срби и да им се пошаље порука да нису добродошли у Сански Мост и Кључ, као и да се присиле на исељавање.

У саопштењу Савеза Срба из региона истичу да су преостали Срби узнемирени и да се осећају несигурно, јер их не штите надлежне институције.

Линта сматра да би међународни представници и Сарајево требало да осуде планско скрнављење и рушење српских споменика и гробаља и да се заузму за хапшење и кажњавање оних који угрожавају опстанак преосталих Срба.

„Потпуно је јасно да екстремне снаге у бошњачком народу желе да уклоне сваки траг и свако присуство Срба на овим просторима“ наводи се у саопштењу.

Додаје се да би Србија требало активно да помогне да се обнови српско културно и верско наслеђе у БиХ односно да се обнове срушени и оштећени споменици и спомен обележја који су подигнути за страдале српске цивиле, погинуле и убијене борце, значајне личности и догађаје из српске историје, као и да се обнове православне капеле, цркве и манастири и православна гробља.

Линта оцењује да ће на тај начин Србија конкретно допринети очувању идентитета и вишевековног присуства Срба на тим просторима.

У саопштењу подсећају да су недавно оскрнављени споменик посвећен четворици Срба мученика које су Турци набили на колац 1835. године у селу Липник код Санског Моста и православно гробље на Пламеницама код Кључа.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *