ИН4С

ИН4С портал

Демократе: Бирачки списак који имамо, није ништа друго до суштинско насљеђе ДПС-а

1 min read

Демократе, лого

Бирачки списак који данас имамо, усљед још нереформисаног изборног законодавства, није ништа друго до суштинско насљеђе оних који су управљали земљом више од три деценије. Управо су они, који сада критикују, креирали и одржавали тај списак, саопштено је из Демократа.

Предсједник Демократске партија социјалиста (ДПС) Данијел Живковић саопштио је данас да се на бирачком списку за локалне изборе у Подгорици 29. септембра налази више од 3.300 особа које имају право гласа у босанско-херцеговачком ентитету Република Српска и Србији.

Из Демократа су казали да је симптоматично што се евентуалне примједбе истичу тек сада, кад је бирачки списак закључен и кад више нема могућности за било какве промјене.

„Питање које се поставља је: зашто нису реаговали раније, док су имали пуну контролу над тим процесом, зашто имагинарна лица на које сумњају нијесу обрисали? Посебно је занимљиво што се овакви ‘театрални’ иступи појављују баш у тренутку када ДПС масовно губи одборнике, као што се десило данас на Цетињу. Чини се да је ово више покушај одвраћања пажње са њихових интерних проблема и губитка политичке моћи. Интерним проблемима других се не би бавили да није од истих било манипулација и ударања испод појаса када смо ми у питању“, наводи се у саопштењу.

Истакли су да ДПС-ова конференција за медије не дјелује као искрена брига за наводне неправилности, „већ као покушај тражења оправдања за неизбјежни скоро па 30. пораз у посљедње четири године на локалним или државним изборима.

„Већ смо свједочили њиховом паду на парламентарним изборима 2020. године, затим на парламентарним изборима 2023. године, затим на предсједничким изборима, па све до локалних избора широм Црне Горе – од Будве, Котора, Андријевице, Никшића, Херцег Новог, Мојковца, Цетиња, Берана, Улциња, Гусиња, Подгорице, Тивта, Жабљака, Даниловграда, Плужина, Зети, Пљеваља, Колашина, Рожаја, Тузи до оних ријетких гдје још увијек врше власт и ако на климавим ногама и уз пад подршке на изборима, па све до поновних пораз аи падова у Подгорици и Котору наредних дана. Сваки од ових пораза додатно је показао колико је њихов политички утицај ослабио“, пише у саопштењу.

Из Демократа су рекли да овај притисак сада долази као покушај да се прикрије неспособност ДПС-а да задрже повјерење грађана, „док истовремено покушавају да делегитимизују изборе унапријед знајући да их очекује још један у низу пораза“.

Додају да с тим у вези не желе да отварају питање уписа њихових функционера у бирачке спискове других земаља.

„Овакви маневри нису ништа ново, већ добро позната стратегија оних који су већ изгубили контакт са реалношћу и ослонац међу бирачима. Поруке које шаљу нису покушај суочавања с истином, већ сигнал да и сами траже оправдања за оно што долази – још један пораз, још једна потврда да је политичка сцена Црне Горе трајно промијењена. Умјесто да се баве конструктивним предлозима, ДПС се враћа старим шаблонима и тако додатно губи подршку коју више не може повратити“, закључује се у саопштењу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *