ИН4С

ИН4С портал

Препоруке за читање из Књижаре Со

1 min read

Књижара Со

У данашњем издању Препорука за читање, рубрике коју Ин4с 20 година уређује у сарадњи с херцегновском Књижаром Со, чућемо препоруке за књиге из жанрова популарне књижевности, потом праве или лијепе књижевности, историје, бокељологије, поезије и књига за дјецу.

Пазимо…

Писана као лична исповијест, Странац у шуми, нова је књига владике Грогорија. До каквих све открића и истина, самоспознаја и признања долази писац ових редова, сазнаће и читалац кроз узбудљиве сусрете са својим саговорником, пустињаком и духовним сродником, становником скривене колибе у шуми, својеврсне шумске келије. Често поражавајуће искрена, на први поглед изразито лична (и утолико ризичнија), ова књига носи жива питања наше средине и тренутка. У оно што пише, владика Григорије улаже сав свој дар и сву озбиљност. За духовника и боготражитеља таква је свесрдност једнако важна као и за писца, приповједача. Издавач је Лагуна.

Познати редитељ, Горан Марковић, писац Београдског трија, и у новом роману Завод испричаће интригантну причу о познатим житељима Београда, служећи се притом и речју и сликом. Овога пута протагонисти су психијатар и позоришни редитељ Хуго Клајн, пијанисткиња и музиколог Стана Ђурић и власник и директор „Политике“ Владислав Рибникар – прича о њиховим испреплетаним односима утолико је занимљивија што им се судбине и каријере преламају кроз двије различите епохе, ону прије и ону послије Другог свјетског рата. Њихово дјеловање, преживљавање и борба за опстанак током рата, њихов снажан карактер и углед који су поново заслужили и у новом друштвеном поретку, одредили су даљи правац њиховог живота, на шта је донекле утицао и љубавни заплет о којем је у овом роману ријеч. Издавач је Лагуна.

Централни лик романа Филипа Грујића I онда опет из почетка је прави „јунак нашег доба“, младић на преласку из 20-их (када се све прашта и ништа није коначно) у 30-те (када све постаје обавезујуће и озбиљно), управо изашао из дуге везе с нејасном идејом шта жели од живота. Његова свакодневица растрзана између породице (разведени отац и мајка, њихови нови партнери и времешни, али врло живописни родитељи), пријатеља, дјевојака и обавеза, комичне епизоде, снажан аутоиронијски тон и болно искрена промишљања о томе шта уопште значи бити срећан у трећој деценији XXI века, све су то дјелови мајсторски сложене литерарне слагалице коју без претјеривања можемо назвати првим правим, озбиљним миленијалским романом у српској књижевности. Издавач је Боока.

Висенте Васко Ибањез, рођен у 19. вијеку, био је свјетски путник који је запажања од Вишија у ранцуској, преко многих европских престоница до Истанбула преточио у потопис Оријент из 1907. године. Последња станица прије истока, према Ибањезовом суду, била је Будимпешта, док Београд представља капију Османског царства. Иако запажања о српској престоници и српском народу одговарају типичном балканистичком дискурсу који почива на предрасудама о, путопис представља вриједан документ који показје каква је била слика Србије и њено мјесто у Европи почетком 20. вијека. Издавач Оријента је Партненон.

Књижица колекционара Зорана Радимира из Доброте Скривени свијет ентеријера доноси причу о томе како је палата по дефиницији “велика и лијепа кућа” или грађевина која се у склопу насеља истиче величином и раскошћу. Ријеч палата потиче од Палатина, бријега у старом Риму гдје се налазио двор цара Августа и гдје су његови насљедници градили раскошна пребивалишта – палате. Поморци Боке Которске градили су такве објекте, доносили са својих путовања скупоцјене умјетничке предмете и њима украшавали палате и цркве. Књига пред нама води нас у обилазак једног својеврсног заливског музеја, у богатство добротске палате Радимир.

Свеопшти спев Пабла Неруде је монументални приказ једног континента од предколумбовских дана до доласка конкистадора, затим борбе за независност, али и аутобиографија самог Неруде, кад и о тихим и узвишеним пространствима окруженим тајанственим океаном. Свеопшти спев је химна латиноамеричког континента, његове природе, географије и историје, дјело које историске чињенице боји дубоким емоцијама. Свеопшти спев истовремено представља универзалну књижевност и јединствену хронику Латинске Америке, а по мишљењу многих критичара – једно од најзначајнијих и најсвеобухватнијих дјела Пабла Неруде. Издавач је: Нова књига.

Камелеон Симон воли своје боје назив је модерно илустроване сликовнице Андреје Рајтмајер. Камелеону Симеону досадило је скривање. Он у ствари жели да га се плаше као змије или да му се диве као лептиру. Када су једнога дана гладне мадфагаскарске фосе напале лемуре, куцнуо је Симеонов час. Да ли ће Симеон успети да спасе лемуре? Издавач је Пчелица.

На крају подсјећамо да се на фејсбук страници Књижаре Со могу прочитати све издавачке информације и фрешке књижарске новитаде.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *