ИН4С

ИН4С портал

Пуповац: За злочин над Србима у Вариводама још нико није осуђен

1 min read
milorad pupovac

Милорад Пуповац

Српско народно веће (СНВ) и Општина Кистање обележили су данас годишњицу злочина над српским цивилима у селу Вариводе код Кистања, која се догодила 1995, а председник СНВ-а Милорад Пуповац истакао је да за тај злочин припадника Хрватске војске (ХВ) у протеклих 29 година још нико није осуђен.

„До суђења није дошло јер се констатовало да нема доказа на основу којих би се могло судити“, рекао је Пуповац на комеморацији и додао да је познато да се у Хрватској када је требало судити, судило и без доказа и с лажним сведоцима, пренела је агенција Хина.

Деветоро српских цивила убијено је 28. септембра 1995. у Вариводама у шибенском залеђу. Сви страдали били су стари између 55 и 84 године.

Пуповац је рекао да је пре 29 година у то село ушао камион са обележјима ХВ-а и пет-шест војника који су убили деветоро недужних цивила у кућама на којима су биле окачене беле заставе. И то, додао је, након што их је пре „Олује“ хрватска власт позвала да остану и обећала им заштиту.

Пуповац је позвао на исти третман према свим жртвама рата, без обзира на то о којој је националности реч.

На комеморацији су били изасланици председника Хрватске, изасланик премијера и председника Сабора, уз локалне званичнике, а руководилац „Документе“ – центра за суочавање с прошлошћу Весна Тершелич поименице је навела имена жртава, пренео је Танјуг.

Она сматра да нико до данас није осуђен због неефикасности истражних поступака и завере ћутања међу учесницима, петорицом-шесторицом хрватских војника.

Рекла је и да њу посебно забрињава актуелна друштвена клима у којој се слави победа хрватске војске у „Олуји“ и додала да је у тој операцији убијено више од шест стотина цивила.

Говорећи о тој клими, рекла је како смо „ове године гледали ружно лице Хрватске у марширању Скеје и ветерана ХОС-а, као и концерт у Имотском где се отворено величало усташтво“.

Спутњик

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *