ИН4С

ИН4С портал

Пљевља: Инспекција „гаси“ котларницу у Скерлићевој?

1 min read

Фото: М. Дробњак

Еколошки инспектор Велибор Кљајевић није прихватио захтјев предузећа Гријање да се одложи извршење рјешења којим је том општинском предузећу било наложено да до 15. септембра предузме одговарајуће техничке мјере како би се смањило загађење које се емитује из котларнице у Скерлићевој улици, јер ће у супротном забранити њен рад.

С обзиром на то да није прихваћен захтјев, еколошки инспектор ће, како се очекује, ускоро донијети рјешење о забрани рада котларнице у Скерлићевој улици из које се загријавају станови и пословни простори у центру града.

У Пљевљима грејна сезона почиње 1. октобра, али ће то зависити од временских прилика. Прошле године због лијепог времена котлови су потпаљени тек 12. октобра.

Рок до када општинско предузеће Гријање требало да предузме одговарајуће техничке мјере како би се смањило загађење које се емитује из котларнице истекао је петнаестог септембра.

“Еколошка инспекција је донијела рјешење којим је наложено д.о.о Гријање да предузме одговарајуће техничке мјере на постројењу котларнице у Скерлићевој улици у циљу смањења опасних и загађујућих материја и након тога изврши нова мјерења и достави их еколошкој инспекцији на увид, као и рјешење којим се налаже да од Агенције за заштиту животне средине прибави дозволу о дозвољеним емисијама загађујућих материја у ваздуху за обављање дјелатности производње и испоруке топлотне енергије. За оба рјешења за предузимање мјера остављен је рок 15. 9. 2024. Ако се не поступи по наложеним мјерама, еколошка инспекција ће забранити рад поменуте котларнице”, наводи се у ранијем одговору еколошког инспектора Велибора Кљајевића једном од станара зграде.

То рјешење Кљајевић је донио у априлу.

Извршни директор Гријања Владе Тошић недавно је “Вијестима” казао да се нада да ће инспекција имати разумијевања и уважити њихову молбу, јер из објективних разлога нису могли раније завршити посао.

Тврди да ће проблем прекомјерне емисије загађујућих материја из котларнице ускоро бити ријешен уградњом три нова мултициклона (пречишћивача димних гасова), а биће уграђени и нови електромотори, чиме ће се побољшати сагоријевање у котлу.

“На тендер за замјену мултициклона и центрифугалних вентилатора, који је расписан 28. августа, јавила се београдска фирма ‘Ирма пројект систем’, а потписивање уговора очекујем у наредних пар дана. Процијењена вриједност набавке износила је 162.000 еура без ПДВ-а, а понуђач је дао цијену од 160.750 еура. Рок за извођење радова је 30 дана, а ја се надам да ћемо до почетка грејне сезоне успјети да завршимо посао”, рекао је недавно Тошић.

Општина Пљевља и Управа за капиталне пројекте 22. августа потписали су уговор о реализацији програма спровођења мјера смањења загађења, вриједан 375.000 еура.

“Пет дана након потписивања уговора расписали смо тендер за замјену мултициклона који ће емисије прашкастих материја свести у оквире прописане директивама ЕУ, а побољшаће и сам процесс сагоријевања. Од остатка новца планирамо уградњу врећастих филтера. За реализацију овог посла неопходна је грађевинска дозвола и елаборат процјене утицаја на животну средину. Трудимо се и тај пројекат да завршимо у што скоријем периоду. Ради се о филтеру који би емисију загађујућих материја свео на минимум, а који је са друге стране мобилан, па се након топлификације може уградити на друге котларнице”, рекао је Тошић.

Уградња врећастог електрофилтера, истиче он, коштала би око 80.000 еура.

Станари зграде у којој је смјештена градска котларница тврде да су изложени прекомјерном загађењу из ниског димњака котларнице, који је призидан уз зграду, те да је угрожено здравље станара, посебно дјеце.

Истичу и да котларница не угрожава само њих већ и цио центар града с обзиром да се у њој годишње, током грејне сезоне, изложи око двије хиљаде тона угља.

Вијести

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *