ИН4С

ИН4С портал

Моамер Касумовић ће бити у црногорском регистру педофила

Моамер Касумовић

Глумац Моамер Касумовић, који је у Сарајеву осуђен због блудничења над малољетником затворском казном од годину, наћи ће се и у Регистру починилаца кривичних дјела против полне слободе Црне Горе, пише Побједа.

Из Министарства правде су појаснили да је уредбом о начину вођења казнене евиденције прописано да се у њу укључе и особе осуђене за кривична дјела од страних судова и то црногорски држављани, страни држављани и лица без држављанства који су рођени на територији Црне Горе и страни држављани и лица без држављанства који су стално настањени у Црној Гори, за које су подаци достављени Министарству правде.

Случај Касумовић

Према информацијама које је Општински суд у Сарајеву дао Радију Слободна Европа, Касумовић је осуђен због блудних радњи над петнаестогодишњаком, а правоснажна пресуда му је изречена 22. маја прошле године. Оптужницу против њега Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је почетком фебруара 2021. године.

Он је проглашен кривим да је у децембру 2019. починио блудне радње над малољетником, наведено је у пресуди.

Касумовић је откупио затворску казну у новембру прошле године, па је сексуално злостављање малољетника од 15 година платио 36.000 конвертибилних марака, што је око 18.000 еура.

За цијели случај јавност је сазнала 16. септембра, када је младић након представе о сексуалном и вршњачком насиљу „Тихо, тише“ на Сарајево фесту јавно казао да је био жртва сексуалног злостављања познатог глумца. Након разговора који је уприличен након извођења, младић је казао да није био једина жртва и да постоји пресуда у другом случају у којој је Касумовић већ осуђен. Из Тужилаштва Кантона Сарајево је касније саопштено да против Касумовића нема других пријава и покренутих истрага.

Прекинута прича театра

Глумац се прије двије године вратио у Бијело Поље и постао активан у културно умјетничком животу града. О његовом злочину јавност није била обавијештена, јер је цијели процес пред правосуђем БиХ прошао испод радара јавности. С обзиром на његову глумачку репутацију, у Бијелом Пољу је постао и дио ОМО театра, који је у сопственој продукцији урадио представу, гдје је Касумовић учествовао, а која је имала премијеру и једно извођење.

Међутим, чим је у јавност процурила информација о његовом злочину, оснивачи тог театра су одлучили да га угасе и обуставе сваку сарадњу и комуникацију са Касумовићем.

“Од момента кад се сазнало за актуелну пресуду КС Сарајево којом је глумац Касумовић правоснажно осуђен, више пута смо се огласили и јасно казали како због тога новосновани ОМО театар престаје са радом, и да представа у којој је Касумовић играо неће више бити извођена”, казао је Побједи Александар Срдановић, предсједник ОМО.

На питање да ли је одлука о укидању театра радикална, те да ли је било довољно само искључење Касумовића, Срдановић је одговорио:

“Није радикално, неминовно је. Биће представа и биће театара”.

Срдановић је рекао и да би Регистар педофила требало да буде јаван, управо због оваквих ситуација, када никоме не пада на памет да тражи провјеру.

У јулу је Црну Гору потресла информација када је ухапшен И. К. (36) у Котору због фотографисања, сексуалног искоришћавања и обљубе над дјецом млађом од 14 година у КК Котор, гдје је био помоћни тренер. Педофил је пријављен од родитеља и Центра за социјални рад крајем јула, на што је полиција одмах реаговала и ухапсила га сјутрадан. Велику неодговорност је тада показала управа клуба, која је од априла знала за овај случај, када је забранила И. К. да присуствује тренинзима и било каквим активностима клуба. Они нијесу пријавили педофила, док случај није дошао до Центра за социјални рад.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *