ИН4С

ИН4С портал

Аустријски канцелар признао пораз на изборима; Води партија која је против санкција Русији

Аустрија

Аустријски канцелар Карл Нехамер признао је да је његова Аустријска народна партија на парламентарним изборима изгубила од десничарске Слободарске партије.

„Да, била је то елиминаторна трка и да, нисмо заузели прво место… Сада је наш задатак да схватимо зашто радикално настројени људи добијају више гласова од нас који представљамо центристичку снагу и разум“, рекао је Нехамер на конференцији за новинаре по завршетку гласања.

Он је истовремено додао да ће обећања која је његова странка давала пре избора бити спроведена и након избора. На питање да ли разматра могућност организовања коалиције са Слободарском партијом, чији је лидер Херберт Кикл, Нехамер је избегао одговор, предложивши да се прво сачека коначно пребројавање гласова.

Претходно је телевизија ОРФ након затварања биралишта објавила да на изборима за аустријски парламент, према прелиминарним подацима, са 29,1 одсто освојених гласова, води Слободарска партија Аустрије која се противи антируским санкцијама.

На другом месту са 26,2 одсто гласова је Аустријска народна партија, која је уз Зелене део актуелне аустријске владе. Треће место заузима Социјалдемократска партија Аустрије са 20,4 одсто гласова.

Следе Нова Аустрија – Либерални форум (НЕОС) са 8,8 одсто и Зелени са 8,6 одсто.

Према прогнозама ниједна партија неће освојити половину гласова и биће формирана коалициона влада.

Прогноза је заснована на пребројавању око трећине гласова, са статистичком грешком од два процентна поена.

Гласање је отворено у 6 часова, а затворено у 17. Право гласа у Аустрији има око 6,35 милиона грађана.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *