ИН4С

ИН4С портал

Брод са оружјем за Израел неће ући у Луку Бар

1 min read

Лука Бар

Брод под португалском заставом, МВ Катхрин који носи експлозиве намијењене Израелу неће ући у Луку Бар.

Портал РТЦГ сазнаје и да ће брод у Хрватску, те да је захтјев који је раније био предат повучен у међувремену.

Подсјетимо, Амнести Интернешнал позвао је Словенију и Црну Гору да спријече брод под португалском заставом, МВ Катхрин, да пристане у њихове луке због јасног ризика да би тај терет могао допринијети ратним злочинима у Гази.

Према информацијама владе Намибије и португалског министра спољних послова, МВ Катхрин носи експлозиве намијењене Израелу.

– Намибијске власти су у августу одбиле да брод уђе у своју главну луку, наглашавајући да његов оператер тврди како терет укључује осам контејнера РДX Хеxоген експлозива који су намијењени за Израел- наводи АИ.

Како се наводи, изјава канцеларије словеначког премијера и португалског министра спољних послова сугерисала је раније да брод путује ка Црној Гори и словеначкој луци Копер, гдје би требало да истовари терет.

– Смртоносни терет за који се вјерује да је на броду МВ Катхрин не смије стићи у Израел, јер постоји јасан ризик да би тај терет допринио ратним злочинима против палестинских цивила- казала је шефица Амнести Интернешнал Словенија Наташа Посел.

– Намибија је с правом испунила своје међународне обавезе спречавајући МВ Катхрин да пренесе војне залихе у Израел кроз своју луку. Сада је на Словенији, Црној Гори и свим другим државама да учине исто и да не олакшавају незаконит трансфер- додала је она.

Међународно хуманитарно право забрањује свим државама да преносе оружје страни у оружаном сукобу када постоји јасан ризик да би то допринијело ратним злочинима или другим озбиљним повредама овог права.

Покрет солидарности са Палестином Црна Гора саопштио је медијима да Власник брода Кетрин који носи експлозивни материјал за Израел затражио је од Португала да повуче заставу.

У току је тражење нове заставе за Брод Кетрин јер још ни једна држава није дала дозволу за своју заставу, што се сваког тренутка може промијенити.

– Брод неће моћи за сада упловити до тада ни у једну луку и мораће остати на пучини. Међународно хуманитарно право забрањује свим државама да преносе оружје страни у оружаном сукобу када постоји јасан ризик да би то допринијело почињењу ратних злочина или других тешких кршења. Државе које настављају са трансфером оружја Израелу стога дјелују супротно својим обавезама према заједничком члану 1. Женевских конвенција и морају хитно дјеловати како би спријечиле све такве трансфере. Надаље, као државе потписнице Уговора о трговини оружјем, Црна Гора се обавезале на успостављање највиших могућих заједничких међународних стандарда за регулисање међународне трговине конвенционалним оружјем у циљу смањења људске патње- наводе саопштењем.

Позивају Владу Црне Горе да хитно уведе ембарго на оружје Израелу и поштује међународно хуманитарно право и тиме прекине своје саучесништво у извшрењу тешких кршења и геноцида над палестинским народом.

– Покрет солидарности са Палестином Црне Горе будно ће пратити кретање брода и бити приправан да дјелује и спријечи саучесништво Црне Горе у геноциду над палестинским народом- наводе они.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *