ИН4С

ИН4С портал

Инспектора Дабетића терете да је шест пута примио мито, одређен му притвор

1 min read
ZIKS, Uprava zatvora , Pokušaj bjekstva

ЗИКС

Судија за истраге Вишег суда у Подгорици одредио је притвор тројици осумњичених у истрази коју је Више државно тужилаштво покренуло против више лица због примања и давања мита.

Међу њима је и координатор главног урбанистичког инспектора за Јужну регију, тридесетседмогодишњи Подгоричанин Раде Дабетић, који се сумњичи за примање мита. Лисице на руке стављене су му 26. септембра око 22 часа и 30 минута, а у подгоричко Више државно тужилаштво спроведен је 27. септембра у поподневним сатима.

У Вишем државном тужилаштву у Подгорици формиран је предмет против десет лица због основане сумње да су учинили више кривичних дјела, и то примање мита, примање мита путем помагања, давање мита и друга кривична дјела, у ком предмету је против десет лица донијета наредба за спровођење истраге с предлогом за одређивање притвора против шест лица”, саопштила је за “Дан” руководилац и портпарол Вишег државног тужулаштва у Подгорици Лепа Меденица.

Она је навела да је судија за истрагу Вишег суда у Подгорици донио рјешење о одређивању притвора у односу на три лица Р.Д., Д.Д. и З.Р.

Како је на прес-конференцији одржаној у петак саопштио в.д. помоћника директора Управе полиције за Сектор за борбу против организованог криминала и корупције Лазар Шћепановић, ухапшени Раде Дабетић је код себе имао 50.000 евра за које се сумња да потичу од извршења кривичног дјела.

“Обезбиједили смо доказе да је то лице примало новац за неизвршавање својих пословних обавеза. Поред овога, идентификовали смо и ухапсили још пет особа, а шеста није ухапшена јер није на териорији Црне Горе”, истакао је Шћепановић том приликом.

У наредби за спровођење истраге наводи се да постоји основана сумња да је Дабетић извршио шест кривичних дјела примања мита, што произилази из доказа и обавјештења достављених уз кривичну пријаву Управе полиције – Сектора за борбу против корупције.

На основу расположивих доказа, утврђено је да је Дабетић као службено лице – урбанистичко-грађевински инспектор и координатор грађевинске инспекције за Бар, Улцињ и Будву, током априла, маја, јуна, јула, августа и септембра ове године посредно примио мито да не изврши службену радњу коју би морао извршити, а да су му у томе помагали Д.Д., Б.Г. и Б.Д.

Примање мита је повезано са незаконитом градњом објеката на територији Бара и Улциња, без претходно поднијете пријаве и документације за грађење. Лица која су градила објекте су посредно, преко Д.Д., наводно давала мито Дабетићу, да он не би забранио грађење објеката. Износи које је Дабетић посредно добијао, како се наводи у наредби за спровођење истраге, кретали су се од 750 до 4.600 еура.

Осумњичени Дабетић је негирао извршење кривичног дјела.

Радуновић није он именовао ухапшеног инспектора

Министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине Славен Радуновић одбацио је у петак наводе из ДПС-а да је он именовао Дабетића на функцију координатора, наводећи да је посебно лицемјерно тражити оставку од министра који је на дужности два мјесеца због хапшења инспектора за потенцијално учињена дјела у протеклим годинама.

Из ДПС-а су тада казали да је хапшење Дабетића, који је и кандидат за одборника листе За будућност Подгорице, потврдило корупционашки карактер актуелне парламентарне већине.

Радуновић је, с друге стране, саопштио да хапшење главног урбанистичког инспектора за Јужну регију Рада Дабетића јасно показује да се закон примјењује једнако на све, без обзира на функцију или политичку припадност.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *