ИН4С

ИН4С портал

Филиповић о нестанку записника из Дољана: Само приговор може поништити гласање

Vladimir Filipović/ -MIćKO VUJISIć

Рок за предају приговора истиче вечерас у 20 часова, сем за бирачко мјесто 27 у Дољанима гдје је рок 21:20 сати, јер је оно отворено нешто касније на дан избора.

Потребно је да нека од изборних листа поднесе приговор на основу којег ће се одредити Изборна комисија Главног града и уколико га усвоји гласање на том бирачком мјесту се понавља, рекао је за „Дан“ Владимир Филиповић, предсједник Изборне комисије Главног града. Он је казао да за бирачко мјесто 27 у Дољанима приговор није стигао. Наиме, Филиповић је поднио је кривичну пријаву Одјељењу безбједности Подгорица против Петра Глобаревића, предсједника бирачког одбора на бирачком мјесту 27 у Дољанима због сумње да је неко на том бирачком мјесту отуђио извод из бирачког списка.

– За бирачко мјесто 27 у Дољанима до сада није било приговора. Видјећемо како ћемо то тумачити. Иако би се усвојио приговор то отвара простор за друге изборне махинације у будућности – истиче Филиповић.

Он објашњава да као предсједник ИКГГ не може сам донијети одлуку да се гласање на неком бирачком мјесту понови.

– Ми смо колективни орган и сви заједно одлучујемо, односно стални састав од пет чланова и 13 представника опуномоћених испред листа које су учествовале на изборима. Искључиво по приговору поступамо. Ми смо првостепена инстанца и ако одбијемо пригховор може се упутити Државној изборној комисији, уколико и они то учине иде се на Уставни суд. До сада нико није поднио ниједан приговор, али имамо најаве да ће их бити – рекао је Филиповић.

Филиповић каже да када добију приговор заказаће сједницу и размотриће га.

– Ако се приговор прихвати гласање се мора одржати у року од седам дана од дана поништења. И данас се врши увид у изборни материјал. Чекамо реакцију у виду приговора, да ли ће га бити не знамо. Има индиција да ће га бити, а најављен је и преко медија – каже Филиповић.

Владимир Филиповић истиче да рок за подношење приговора истиче вечерас у 20 часова.

– Добили смо мишљење од Државне изборне комисије да се рок за приговоре не рачуна од времена када смо примили материјал, већ када су затворена бирачка мјеста. Ми смо били става да рок за приговоре тече од тренутка када смо примили записнике и изборни материјал, али се рачуна заправо од затварања бирачких мјеста. С тим за бирачко мјесто 27 у Дољанима рачуна се до 21:20 сата, јер је тамо гласање трајало дуже јер је БМ отворено касније – наводи Филиповић, преноси Дан.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Филиповић о нестанку записника из Дољана: Само приговор може поништити гласање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *