ИН4С

ИН4С портал

Захарова: Кијев не крије своје везе са терористичким групама

1 min read

фото: Пресс-служба МИД РФ

Украјина је одавно изабрала терористичке методе као инструмент државне политике, а Кијев и не крије своје везе са терористичким групама широм света, а посебно на афричком континенту и Блиском истоку, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Додала је и да је међународна заједница на то више пута скренула пажњу, а све већи број држава схвата терористичку природу кијевског режима.

Подсетила је да је 1. марта 2022. године, у складу са указом Владимира Зеленског, основана Интернационална легија територијалне одбране Украјине, која је укључена у састав Оружаних снага Украјине, а чине је плаћеници, присталице екстремистичких идеја и терористи из различитих делова света – од САД, Канаде и Велике Британије до имигранта са Кавказа.

Чланови легија су и радикални исламисти – припадници међународних терористичких организација, укључујући ИСИС, Ал-Каиду и Кавкаски емират, који имају искуства у борбама против владиних трупа Сиријске Арапске Републике, додала је Захарова.

Америчка војна база „Ат-Танф“ у Сирији у близини границе са Јорданом и Ираком се одавно претворила у својеврсно терористичко „чвориште“, где се истовремено припрема до 500 бораца ИСИС-а лојалних Вашингтону и другим џихадистима, навела је Захарова.

Приоритет се даје имигрантима из земаља Закавказја и Централне Азије, а припремају се за извођење диверзантских и терористичких акција против руске војске, између осталог и у Украјини, казала је она.

Повезаност актуелних украјинских власти са међународним терористичким организацијама потврђују подаци истраге терористичког напада на „Крокус сити хол“ који су извршили мигранти из централне Азије, подсетила је Захарова.

Припрема и финансирање напада су координисали чланови међународне терористичке организације Исламска држава – Вилајет Хорасан, рекла је Захарова и истакла да то доказује да кијевски режим већ дуже време сарађује са исламистичким радикалима и користи их за своје циљеве.

Подсетила је и на информације које су поделили турски и сиријски медији о преговорима између представника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине и њеног начелника Кирила Буданова са терористичком организацијом Хајат Тахрир ал Шам о регрутовање милитаната у сиријској провинцији Идлиб за припрему и извођење заједничких напада на руске циљеве.

„Све ово је још један доказ терористичке природе режима Зеленског, који је светској заједници показао право лице актуелних власти Украјине и оних који стоје иза њих на Западу“, закључила је Захарова.

Злочиначка сарадња између Оружаних снага Украјине и међународних терористичких организација је апсолутно неприхватљива и Москва ће наставити да се бори против тог зла свим расположивим средствима, без обзира на то где се манифестује – у Русији, Сирији или Африци, поручила је Захарова.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *